Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2019

Ο επόμενος Έλληνας Ευρωπαίος επίτροπος;

Ο Έλληνας υποψήφιος που θα αντικαταστήσει τον τωρινό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Κομισιόν θα προταθεί είτε από την τωρινή είτε από την επόμενη κυβέρνηση.

Δεν γνωρίζουμε ασφαλώς τι θα γίνει και ποιος θα είναι, γιατί εξαρτάται, εκτός των άλλων, από τον χρόνο και το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν όμως η σημερινή κυβέρνηση επέλεγε τον επόμενο επίτροπο και πιστέψουμε τα λεγόμενα στα πηγαδάκια των ατόμων που απαρτίζουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες, ο πιο πιθανός υποψήφιος θεωρείται ο σημερινός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ευ. Τσακαλώτος.

Επαναλαμβάνουμε πως δεν έχουμε άποψη. Ούτε όμως θεωρούμε ότι το συζητάνε γιατί θέλουν να «κάψουν» το όνομα, κατά τις ελληνικές συνήθειες.   

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκλεγείς νέος πρόεδρος της Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο επιλέγει τους πιθανούς αντιπροέδρους και επιτρόπους με βάση τις προτάσεις των κρατών-μελών. Ο κατάλογος των υποψηφίων πρέπει να εγκριθεί από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κατόπιν, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη της οποίας ψηφίζουν για την καταλληλότητα του υποψηφίου στη συγκεκριμένη θέση.

Όταν εγκριθούν και οι 27 υποψηφιότητες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του αποφασίζει εάν εγκρίνει ή όχι όλη την ομάδα των υποψηφίων. Μετά από αυτό, οι επίτροποι διορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v