Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2019

«Φρενάρει» η αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ;

Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου απο το ΔΝΤ υποβλήθηκε τον Απρίλιο στον απόηχο θετικών δηλώσεων από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και του εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Το αίτημα αφορούσε την αποπληρωμή του ακριβού δανείου ύψους 3,7 δισ. ευρώ που φέρει επιτόκιο 5,13% και έχει οικονομική λογική καθώς εξοικονομεί δαπάνες τόκων ύψους 150-220 εκ. ευρώ περίπου, ανάλογα με το επιτόκιο που χρησιμοποιεί, κάποιος με δεδομένο ότι η χώρα μπορεί να δανεισθεί πολύ φθηνότερα από τις αγορές και έχει ήδη ένα μεγάλο αποθεματικό με χαμηλό κόστος δανεισμού στην άκρη.

Ομως, η υλοποίηση της αποπληρωμής του δανείου περνάει μέσα απο μια διαδικασία όπως η έγκριση του Eurogroup και κάποιων εθνικών κοινοβουλίων.

Κι εδώ ακριβώς φαίνεται πως υπάρχει θέμα. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες, η αποπληρωμή φαίνεται να παγώνει προς το παρόν.

Ρόλο φαίνεται να έχουν παίξει οι πρόσφατες παροχές της κυβέρνησης που οι κοινοτικοί εκτιμούν σε πρώτη φάση πως οδηγούν σε απόκλιση απο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ενσωματώσει την εξοικονόμηση των τόκων από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου από το ΔΝΤ στο πλάνο χρηματοδότησης των μέτρων που ανακοίνωσε και υλοποίησε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v