Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 16 2019

Τι έχει «κλειδώσει» για τον προϋπολογισμό του 2020

Αν η επίτευξη του στόχου για τον φετινό προϋπολογισμό θεωρείται πολύ πιθανή, δεν συμβαίνει το ίδιο για τον προϋπολογισμό του 2020.

Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ δεν θεωρείται εύκολα επιτεύξιμος μετά τις μειώσεις φόρων που έγιναν το 2019, ιδίως από την μείωση του ΦΠΑ για ολόκληρη την χρονιά .

Επιπλέον, υπάρχει η ψήφιση νόμου για την εκταμίευση μεγάλου ποσού για συντάξεις σε μόνιμη βάση και την απόφαση για μη μείωση του αφορολόγητου.

Το μόνο μέτρο που θέλουν τόσο η κυβέρνηση, όσο κι οι θεσμοί είναι η μείωση στον φορολογικό συντελεστή που επιβάλλεται στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28%.

Κι αυτό γιατί θεωρείται πως θα έχει θετική επίπτωση στην ανάπτυξη.

Ομως, κι εδώ ίσως προκύψουν διαφορές στις εκτιμήσεις για το ύψος των απωλειών σε φορολογικά έσοδα. Η στατική μέθοδος υπολογισμού που δεν λαμβάνει υπόψη τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα ανεβάζει τις απώλειες στα 500 εκ. ευρώ και άνω το 2020.

Από την άλλη πλευρά, η δυναμική μέθοδος υπολογισμού που λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ περιορίζει τις απώλειες εσόδων αρκετά.

Προφανώς, η τελική εκτίμηση θα είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν με τους θεσμούς τον Σεπτέμβριο.

Αυτό όμως είναι το μοναδικό μέτρο που δείχνει να έχει κλειδώσει αυτή την στιγμή.

Αλλά μέτρα μπορεί να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2020 μόνο αν από τις διαπραγματεύσεις του Φθινοπώρου προκύψει επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ισχυρίζονται οι επαϊοντες,

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v