Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 29 2019

Ο Γερμανός υφυπουργός που έχασε την θέση του λόγω Ελλάδας

Αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι που έπαιξαν κάποιο ρόλο στην ελληνική κρίση την τελευταία 10ετία έκαναν καριέρα. Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ προήχθη είναι ένας τέτοιος. Ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν είναι ένα άλλο πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Ομως, υπάρχει κάποιος που φέρεται να πλήρωσε πολιτικά τις θέσεις του για την Ελλάδα. Αναφερόμαστε στον Γέργκ Ασμουσεν, τον Γερμανό πολιτικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Τον θυμηθήκαμε σήμερα που ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το Βερολίνο και βλέπει την κ. Μέρκελ. Εικάζουμε ότι κι ο ίδιος θα τον είχε γνωρίσει από τότε.

Ο κ. Ασμουσεν είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού με καγκελάριο την κ. Μέρκελ και υπουργό Οικονομικών τον κ. Σόιμπλε μέχρι το 2011. Κατόπιν διετέλεσε μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κατόπιν υφυπουργός Εργασίας στη νέα κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως αν και ήταν κατά του κουρέματος του ελληνικού δημοσίου χρέους, ο κ.Ασμούσεν ήταν υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, π.χ. μεγαλύτερη επιμήκυνση απ' ότι και η ελληνική περίμενε και το πλήρωσε.

Οι θέσεις αλλά και οι επαφές του κ. Ασμούσεν με Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους και αργότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιήλθαν εις γνώση του κ. σκληρού Σοιμπλε και προφανώς δεν του άρεσαν. 'Οταν λοιπόν τέθηκε θέμα ανάληψης του θώκου του υπουργού εργασίας απο τον κ. Ασμούσεν, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να προέβαλε βέτο με αποτέλεσμα να πληρώσει την "μαλακή" στάση του στο ελληνικό ζήτημα.

Το ακόλουθο περιστατικό είναι χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του Ασμούσεν. Κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Ασμούσεν είχε βρεθεί στην Αθήνα για κάποια συνάντηση των υπουργών/υφυπουργών της ΕΕ. Ομως, είχε προφανώς βαρεθεί και πήρε τηλέφωνο Ελληνα αξιωματούχο και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να έλθει στο υπουργείο Οικονομικών επί Στουρνάρα για να τους δει όπως κι έγινε.

Σε άλλη περίπτωση, ο κ. Ασμούσεν έστελνε sms σε 'Ελληνες αξιωματούχους και τους ενημέρωνε για κάποια θέματα ή διευκρίνιζε τις δικές του θέσεις off the record.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v