Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2019

Ο Στουρνάρας στις «περιστέρες» της ΕΚΤ που θέλουν το «μπαζούκα»

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου θεωρείται σημαντική. Η ΕΚΤ, υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο, που στοχεύει στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και ήδη αποκαλείται «μπαζούκα».

Όμως, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά του λόφου γι’ αυτό το θέμα. Αυτά που είναι εναντίον του πακέτου -τα «γεράκια»- είναι πέντε, οι αναποφάσιστοι είναι οκτώ και οι πεπεισμένοι -οι «περιστέρες»- 12, δηλαδή η πλειοψηφία.

Η WSJ δημοσίευσε μια λίστα που κατατάσσει τους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής ανάλογα με τις θέσεις τους. Στο στρατόπεδο με τις «περιστέρες» ξεχωρίζει αναμφισβήτητα ο Μάριο Ντράγκι, που αποχωρεί από την προεδρία της ΕΚΤ τις επόμενες εβδομάδες.

Στο ίδιο στρατόπεδο βρίσκεται ο Γιάννης Στουρνάρας και άλλοι γνωστοί μας όπως ο Φινλανδός Olli Rehn, ο Σλοβάκος Peter Kazimir, ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau, οι Ισπανοί Luis de Guindos και Pablo Hernandez de Cos, o Βέλγος Benoit Coeure και ο Ιταλός Ignazio Visco.

Στην κατηγορία των αναποφάσιστων κατατάσσεται ο Κύπριος Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Ιρλανδός Gabriel Makhlouf.

Δεν συνιστά έκπληξη η ένταξη του Γερμανού Jens Weidmann και του Αυστριακού Robert Hotzmann στην κατηγορία των «γερακιών».

Ίσως λίγο εκπλήσσει η παρουσία του Yves Mersch από το Λουξεμβούργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v