Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2019

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και ο προϋπολογισμός του 2020

'Ενα από τα θέματα για τα οποία υπήρχε διαφορά απόψεων μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών αφορούσε τα έσοδα που η κυβέρνηση εκτιμούσε πως θα λάμβανε από τις τράπεζες για την κρατική εγγύηση στο πλαίσιο του συστημικού σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια (APS) με το κωδικό όνομα «Ηρακλής». Κι αυτό γιατί το ποσό συνυπολογιζόταν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020.

Υπενθυμίζεται πως το συστημικό σχέδιο που προωθεί το ΥΠΟΙΚ προβλέπει κρατικές εγγυήσεις έως 9 δισ. ευρώ.  Δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που πρότεινε αρχικά η ελληνική πλευρά. Αν υποθέσουμε ότι η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες ξεκινά από 1,8%-2% για την πρώτη χρονιά επί κρατικών εγγυήσεων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, το ποσό θα μπορούσε να είναι κοντά στα 90 εκατ. ευρώ. Ομως, οι θεσμοί φέρονται να ζήτησαν από την Αθήνα όπως πάρει κάποιες προβλέψεις για τις κρατικές εγγυήσεις.

Μ' αυτά και μ' αυτά φαίνεται πως στην κυβέρνηση αποφάσισαν πως δεν αξίζει τον κόπο και το έβγαλαν από τα προβλεπόμενα έσοδα του 2020, οπότε δεν υπάρχει πλέον θέμα διαφωνίας γι' αυτό το θέμα.

Σημειώνεται ότι η διαφορά των εκτιμήσεων για τον προϋπολογισμό του 2020 μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς έχει υποχωρήσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διαρροές από την ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v