Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2019

Η χρυσή τομή για την προμήθεια του σχεδίου «Ηρακλής»

Ως γνωστόν, οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο τιτλοποιήσεων «Ηρακλής» με κρατική εγγύηση για το κομμάτι της υψηλής διαβάθμισης (senior tranche) θα πληρώνουν προμήθεια στο δημόσιο ετησίως.

Αν όμως το έσοδο καταγραφόταν στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, θα έπρεπε να συνοδεύεται με πρόβλεψη, σε περίπτωση που η κρατική εγγύηση χρησιμοποιηθεί.

Για να μην υπάρξουν περιπλοκές, η Αθήνα και η Κομισιόν συμφώνησαν το ποσό της ετήσιας προμήθειας να μην εγγράφεται στο πρωτογενές αποτέλεσμα, ώστε να επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ομως, η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τον «Ηρακλή» θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης και επομένως θα επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα.

Μ' αυτό τον τρόπο, οι δύο πλευρές βρήκαν τη χρυσή τομή.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, «η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις θα στηρίζεται σε "προκαθορισμένη προμήθεια", πολλαπλασιασμένη με "προσαρμοσμένο συντελεστή spread". Το αρχικό σημείο της "προκαθορισμένης προμήθειας" θα είναι ο μέσος όρος των μέσων τιμών CDS του τελευταίου διμήνου τη στιγμή της συναλλαγής».

Για τα πρώτα τρία χρόνια, θα είναι η τιμή του τριετούς CDS αναφοράς.

Αν η ετήσια προμήθεια ανέρχεται σε 1,5% με βάση το 3ετές CDS αναφοράς και μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) 10 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κρατική εγγύηση 3 δισ. ευρώ, η ετήσια προμήθεια θα διαμορφωθεί σε 135 εκ. ευρώ και θα τριπλασιασθεί αν τα MEA που θα μεταφερθούν στα οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) ανέλθουν σε 30 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v