Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2020

Το rotation του ΟΔΔΗΧ και οι 2 μεγάλοι που έμειναν απέξω

«Rotation» (εναλλαγή) των παικτών δεν κάνουν μόνο οι ποδοσφαιρικές ομάδες για να τους έχουν σε εγρήγορση. Rotation κάνει κι ο ΟΔΔΗΧ όπως φαίνεται από τις τράπεζες που επέλεξε για αναδόχους για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι η Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale αποτέλεσαν το γκρουπ των αναδόχων. Εντύπωση κάνει η παρουσία γερμανικής τράπεζας, της Commerzbank, μετά από καιρό.

Οι ανωτέρω τράπεζες ανήκουν στους κύριους διαπραγματευτές (primary dealers) του ελληνικού χρέους. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν μένουν παραπονεμένες και υπάρχει δίκαιη μεταχείριση.

Εκτιμάται ότι οι ανωτέρω τράπεζες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του δημοσίου να εκδώσει 7ετές ομόλογο αντί κάποιου άλλου, π.χ. 10ετούς ή 15ετούς.

Πάντως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως από το γκρουπ έλειπαν τα δυο βαριά κανόνια, δηλαδή η JP Morgan και η Goldman Sachs. Θεωρητικά, θα μπορούσε ο ένας από τους δυο ανωτέρω οίκους να συμμετάσχει σ’ αυτή την έκδοση και ο άλλος σε κάποια άλλη ώστε να έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός.
Όμως, φαίνεται πως πάνε μαζί. Κάποιος λόγος θα πρέπει να υπάρχει… (λέμε εμείς).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v