Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2020

To zero weighting στον Ηρακλή ανήκει και στον Στουρνάρα

Μιλώντας χθες στη Βουλή και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών για το σχέδιο Ηρακλής, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός ανέφερε κάτι που δεν είναι απολύτως ορθό.

Ο κ. Ζαββός υποστήριξε ότι η μηδενική στάθμιση κινδύνου στους κύριους τίτλους (senior ομόλογα) που έχουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου οφείλετο αποκλειστικά στην Ελληνική Κυβέρνηση, υπονοώντας τον ίδιο.   

«Με τεράστιες προσπάθειες μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης πετύχαμε τη μηδενική στάθμιση, που είναι κολοσσιαίας σημασίας για μια χώρα η οποία δεν ήταν επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή δώσαμε ένα εργαλείο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο άμεσο μέλλον να βγει από τον "βάλτο" των "κόκκινων" δανείων, όχι με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου», φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός.

Όμως, οι παροικούντες την Αθήνα, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η τροπολογία (amendment) της CRR για τη μηδενική στάθμιση ρίσκου του Ηρακλή δόθηκε στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στη συνέχεια, ο SSM το «μοιράσθηκε» με την DG FISMA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που το πέρασε εν μέσω πανδημίας μαζί με άλλες τροπολογίες. Επιπλέον, ο διοικητής της TτE κ. Στουρνάρας φέρεται να επικοινώνησε τόσο με τον SSM όσο και με τον επικεφαλής της DG FISMA (ιδίως τον δεύτερο), για να περάσει την τροπολογία μαζί με τις άλλες, ώστε να ξεπερασθούν οι αντιρρήσεις του SSM για τη μηδενική στάθμιση ρίσκου. Ρόλο έπαιξαν επίσης ο κος Πλασκοβίτης και η κα Παπαγιαννίδου. 

Φυσικά, ανάλογες επαφές είχε κι ο κ. Ζαββός, ο οποίος γνωρίζει τον κ. Enria, επικεφαλής του SSM, από παλιά.

Γι’ αυτό ο τίτλος του σημειώματος γράφει «To zero weighting στον Ηρακλή ανήκει και στον Στουρνάρα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v