Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2020

Πώς η Covid-19 μπορεί να αναζωπυρώσει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Πριν απο την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θεωρείτο το Νο 1 ρίσκο για τις αγορές. Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου έπαιζαν καθοριστικό ρόλο σ' αυτό, καθώς πολλοί πίστευαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα δίσταζε να τον χρησιμοποιήσει για να ικανοποιήσει την εκλογική του βάση.

Οι έρευνες με τη συμμετοχή επαγγελματιών της αγοράς που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως η πανδημία είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει υποχωρήσει στην 4η θέση (BofA) ή χαμηλότερα.

Όμως, τα νούμερα για τις εισαγωγές και εξαγωγές προβληματίζουν. Η πανδημία έχει οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών και εισαγωγών στις περισσότερες μεγάλες Δυτικές χώρες, κατά το ίδιο περίπου ποσοστό, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιό τους να μην εμφανίζει σημαντικές μεταβολές.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Κίνας έχει αυξηθεί ενώ το έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνεται. Αυτό πιθανολογείται πως οφείλεται στις διαφορετικές οικονομικές πολιτικές που υιοθέτησε η καθεμία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, με τις ΗΠΑ να δίνουν έμφαση στην ενίσχυση των εισοδημάτων και την Κίνα στη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις.

Αυτή η κατάσταση, αν συνεχισθεί, θα έχει πιθανόν ως αποτέλεσμα να αναθερμανθεί η κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα. Κι αυτό είναι που φοβούνται πολλοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v