Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2020

O Τραμπ, ο Ερντογάν και οι Ελληνοαμερικανοί

Το μπλογκ θα κάνει σήμερα μια ακόμη εξαίρεση, για να ασχοληθεί με ένα θέμα που δεν είναι οικονομικό αλλά γεωπολιτικό.

Η κυρίαρχη άποψη θέλει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιταχύνει τις κινήσεις του στα ελληνοτουρκικά, για να προλάβει τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όπου ο φίλος του Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει το φάσμα της ήττας, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ομως, η κυρίαρχη άποψη δεν είναι πάντοτε η σωστή.

Αυτό τουλάχιστον διατείνονται άτομα που προέρχονται τόσο από το Ρεπουμλικανικό Κόμμα όσο και την «κεντρώα» πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σημειώνεται ότι κανείς δεν αμφισβητεί τη στενή σχέση Τραμπ και Ερντογάν. Ομως, προβαίνουν σε κάποιες παρατηρήσεις που αξίζουν της προσοχής μας. Πρώτον, οι σχέσεις των Τούρκων και του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν ιστορικά πιο στενές σε σύγκριση με εκείνες των Ρεπουμπλικάνων. Δεύτερον, ο Τραμπ ενδιαφέρεται κυρίως για την επανεκλογή του και τίποτε άλλο. Επειδή η επανεκλογή του ή όχι θα κριθεί απο το αποτέλεσμα σε λίγες πολιτείες, π.χ. Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Οχάιο, Φλόριντα, Β. Καρολίνα κ.λπ., όπου η διαφορά ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2016 ήταν μικρή.

Στο Μίσιγκαν, η διαφορά ήταν κάπου 10-15 χιλ. ψήφοι, λένε.

Σ' αυτές τις πολιτείες, αρκούν λίγες χιλιάδες ψήφοι να πάνε στον Τζο Μπάιντεν και να χαθεί η προεδρία. Δεν χρειάζεται να γίνει μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων. Σ' αυτές τις πολιτείες λοιπόν υπάρχουν Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι. Οχι εκατοντάδες χιλιάδες αλλά αρκετοί για να κάνουν τη διαφορά, είτε ψηφίζοντας τους Δημοκρατικούς, είτε μένοντας σπίτι τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικότερη είναι η εκτίμηση πως η πλειοψηφία των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων ψηφίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Αν λοιπόν προκύψει κάποιο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο διάστημα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, η δυνητική ζημιά στον πρόεδρο Τραμπ μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Εχει λοιπόν κάθε λόγο ο τελευταίος και οι άνθρωποι της εκστρατείας του να μην επιθυμούν κανένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο μεσοδιάστημα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ το γνωρίζει και ίσως εξηγεί την τηλεφωνική παρέμβασή του πριν από λίγο καιρό στον Ελληνα πρωθυπουργό και στον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους Ρεπουμπλικάνους, η άποψη ότι ο Ερντογάν κάνει ό,τι κάνει για να προλάβει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου δεν έχει ισχυρή βάση, γιατί μπορεί να κοστίσει την προεδρία στον Τραμπ, με τον οποίο έχει καλή σχέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v