Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2020

Κεντρικοί τραπεζίτες ωραιοποιούν το QE και κάνουν καριέρα

Η ακριβής πληροφόρηση είναι σημαντική για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων. Όμως μερικές φορές, οι πάροχοι των πληροφοριών, είτε είναι αναλυτές επενδυτικών οίκων είτε δημοσιογράφοι, έχουν κι άλλα κίνητρα πέρα της ακρίβειας.

Το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει με τους οικονομολόγους των κεντρικών τραπεζών και τα αφεντικά τους, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία των Brian Fabo, Martina Jancokova, Elisabeth Kempf, Lubos Pastor για το NBER των ΗΠΑ που έχει τίτλο «Fifty shades of QE: Conflicts of  Interest in Economic Research».

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, συγκρίνει τις ερευνητικές εργασίες των κεντρικών τραπεζών με εκείνες των ακαδημαϊκών οικονομολόγων και φθάνει σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι κεντρικές τράπεζες ωραιοποιούν τις επιπτώσεις του QE στην οικονομία, αναφέροντας μεγαλύτερες θετικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στον πληθωρισμό. Μάλιστα, οι κεντρικοί τραπεζίτες που αναφέρουν μεγαλύτερες επιπτώσεις βελτιώνουν τις προοπτικές της καριέρας τους. 

H έκθεση του NBER δείχνει επίσης σημαντική ανάμειξη της διοίκησης των κεντρικών τραπεζών στην έρευνα των υπηρεσιών τους, π.χ. επηρεάζουν την επιλογή του θέματος της έρευνας, αξιολογούν τις εκθέσεις και εγκρίνουν τη δημοσιοποίησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v