Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2020

Πόσα λεφτά πραγματικά βάζει το κράτος στην Aegean

Η πανδημία έχει πληγώσει  τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως και στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που τα κράτη στηρίζουν τις εταιρείες για να τις κρατήσουν ζωντανές. Από τη Lufthansa έως την Αir France-KLM.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι προχωρά το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Aegean, με συμμετοχή του κράτους και των ιδιωτών μετόχων της. Έχει ήδη αναφερθεί  ότι η κρατική στήριξη θα είναι 120 εκατ. ευρώ.

Αυτό είναι το ποσό που θα μπει στην εταιρεία σ’ αυτή τη φάση. Όμως, το πραγματικό ύψος της επιδότησης είναι 60 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ, το κράτος θα λάβει δικαιώματα αίρεσης (warrants) που θα λήγουν σε 2 έτη. Το warrant θα είναι “in the money”, δηλ. η τιμή εξάσκησης αγοράς των μετοχών από το κράτος θα είναι χαμηλότερη από την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.  Το κράτος θα εξασκήσει τα δικαιώματά του και θα βγάλει κέρδος, αν η τιμή της μετοχής της Aegean είναι τότε μεγαλύτερη από την τιμή εξάσκησης. Αν η τιμή της μετοχής τότε είναι χαμηλότερη από την τιμή εξάσκησης, το warrant δεν θα εξασκηθεί, γιατί δεν θα συμφέρει.

Η λογική υπαγορεύει ότι ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα οδηγήσει σε ύφεση ή εξάλειψη της πανδημίας μέσα σε 2 χρόνια, δίνοντας ώθηση στις αερομεταφορές και ανεβάζοντας τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών.       

Επομένως, το πιθανότερο είναι τα 60 εκατ. ευρώ να είναι η κρατική βοήθεια προς την Αegean. Αν μάλιστα το Δημόσιο βγάλει κέρδος από τα warrants, η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μικρότερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v