Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2021

Το δίλημμα και το θέλω του Χρ. Μεγάλου

Είναι γνωστό ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια. Με δεδομένο ότι φέτος θα διενεργηθούν τα stress tests της ΕΚΤ, οι επιλογές είναι δύο. Να προχωρήσει σε ΑΜΚ είτε πριν από τα stress tests είτε μετά κι αφού γνωρίζει το αποτέλεσμα.  

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η επικρατούσα άποψη ήθελε να γίνει η ΑΜΚ πριν από τα stress tests, στο μέτρο που το επέτρεπαν οι συνθήκες στις αγορές και είχαν ολοκληρωθεί κάποιες κινήσεις. 

Μια τέτοια είναι η ανταλλαγή κρατικών ομολόγων που κατέχει η Πειραιώς με το Δημόσιο. Η ανταλλαγή εκτιμάται ότι θα της αποφέρει κέρδη της τάξης των 240 με 280 εκατ. ευρώ περίπου. 

Στα επιχειρήματα υπέρ της άποψης για διεξαγωγή ΑΜΚ πριν από τα stress tests ήταν η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, ώστε να περιορισθεί δραστικά το όποιο άνοιγμα στο κακό σενάριο. Επίσης, θα προλάβαινε άλλες τράπεζες που ίσως σκέφτονταν να κάνουν το ίδιο. Ακόμη θα ήταν πιθανόν ευκολότερο να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να τοποθετηθούν στην ΑΜΚ μ' ένα καλό στόρι που θα συνοδευόταν από συγκεκριμένες κινήσεις.    Άλλωστε, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν την DG Comp να μην επιθυμεί τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ.

Φαίνεται λοιπόν ότι στο δίλημμα ΑΜΚ πριν ή μετά τα stress tests, η απάντηση είναι πριν, στο μέτρο που ικανοποιούνται κάποιες προϋποθέσεις.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v