Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2021

Ο διαμοιρασμός των εμβολίων από την ΕΕ και η Ελλάδα

Οι θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες δεν θα πρέπει να περιορίζονται, αν οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 σταματάνε να μολύνουν τους άλλους, συμπεραίνει ένα άρθρο στο μπλογκ του Ινστιτούτου Bruegel.  

Όμως, η αποδοχή των διαβατηρίων για τον εμβολιασμό εξαρτάται από τον βαθμό που το χρονοδιάγραμμα της διάθεσης των εμβολίων εκλαμβάνεται ως δίκαιο, συμπληρώνουν οι Lionel Jeanrenaud, Mario Mariniello και Guntram B. Wolff. 

Στο ίδιο άρθρο παρατίθεται ένας πίνακας που δείχνει πόσα εμβόλια θα έπρεπε να πάρει μια χώρα, αν το κριτήριο ήταν η αναλογία του πληθυσμού της στο σύνολο της ΕΕ και πόσα για το τμήμα του πληθυσμού άνω των 65 ετών, που θεωρείται πιο ευάλωτο. Η Ελλάδα παίρνει το 2,4% με κριτήριο τον πληθυσμό, ενώ αν γινόταν με κριτήριο πόσοι είναι πάνω από 65 ετών, το ποσοστό των εμβολίων ανεβαίνει στο 2,61%.

Η Ιταλία παίρνει το 13,51% ενώ θα έπαιρνε το 15,2% με το ίδιο κριτήριο. 

Άρα, Ελλάδα και Ιταλία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού τους, βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα με βάση το δεύτερο κριτήριο σε σχέση με χώρες όπως η Πολωνία, η Ιρλανδία και η Ρουμανία, που έχουν πιο νεανικό πληθυσμό.

Θυμίζουμε ότι η ΕΕ διαθέτει τα εμβόλια μέσω ενός κεντρικού μηχανισμού με κριτήριο τον κατά κεφαλή πληθυσμό κάθε χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v