Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2021

Ο Στουρνάρας, ο Ντράγκι, η Λαγκάρντ και τα ομόλογα

Η αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην ανάγκη για αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεών τους συζητήθηκε τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδος.

Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters ήταν εύλογη. Η ΕΚΤ έχει μειώσει τις μηνιαίες αγορές ελληνικών ομολόγων στο μισό περίπου, δηλ. στο 1,1-1,2 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ περίπου την προηγούμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, υποθετικά, η ΕΚΤ θα χρειαζόταν περίπου 6 μήνες για να αγοράσει τη φετινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ομως, δεν είναι μόνο η ελληνική πλευρά που «καίγεται» γι' αυτό το θέμα. Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρεται η Ιταλία, που πρέπει να δανεισθεί πάνω από 300 δισ. ευρώ φέτος και επομένως είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του νέου πρωθυπουργού της Μάριο Ντράγκι, του πρώην διοικητή της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι στήριξε τον κ. Στουρνάρα τα προηγούμενα χρόνια και μερικοί εικάζουν ότι ενδεχομένως υπήρξε κάποια συνεννόηση, πριν ο διοικητής της ΤτΕ δώσει τη συνέντευξη. Μερικοί, ακόμη πιο προωθημένοι, δεν αποκλείουν ο κ. Στουρνάρας να είχε επίσης συνεννοηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, τη νυν πρόεδρο της ΕΚΤ, την οποία γνωρίζει από παλιά και η οποία είχε ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της θητείας του.

Τι είναι αλήθεια απ' όλα αυτά και τι δεν είναι, θα φανεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 11 Μαρτίου. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα μόνο μέσω του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), ενώ τα ιταλικά ομόλογα τόσο μέσω του κλασικού προγράμματος APP όσο και του PEPP.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v