Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2021

Ποιοί στηρίζουν περισσότερο την οικονομία επί Covid-19;

Η ελληνική όπως και οι περισσότερες οικονομίες του πλανήτη βυθίστηκαν στην ύφεση το 2020 και ελπίζουν σε ισχυρή ανάκαμψη τη φετινή χρονιά. Η ύφεση θα ήταν βαθύτερη και η αναμενόμενη ανάκαμψη πιο αδύναμη, αν δεν υπήρχε στήριξη από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.

Πώς όμως διαφοροποιούνται οι χώρες μεταξύ τους, με κριτήριο τα ποσά που διέθεσαν;

Απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα δίνει μελέτη της Merill Lynch.

Οπως ίσως υποψιάζεσθε, τα σκήπτρα στην οικονομική στήριξη σε απόλυτα ποσά έχουν οι ΗΠΑ, με βάση τα δεδομένα της 31ης Μαρτίου που έχουν γίνει γνωστά. 'Ομως, τα σκήπτρα με κριτήριο το μέγεθος της οικονομίας κρατά η Ιαπωνία. Στον αντίποδα, η Κίνα δαπανά τα λιγότερα τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και σε σχέση με την οικονομία της.

Πιο συγκεκριμένα, οι δυνητικές δαπάνες των ΗΠΑ ανέρχονται σε 12,3 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομική και νομισματική βοήθεια έναντι 6,8 τρισ. της ευρωζώνης, 3,8 τρισ. της Ιαπωνίας, 1,3 τρισ. της Βρετανίας και 2,6 τρισ. δολαρίων της Κίνας.

Αν όμως ληφθεί υπόψη το μέγεθος κάθε οικονομίας, τα πράγματα αλλάζουν. Η Ιαπωνία δαπανά το 74% του ΑΕΠ της έναντι 57% των ΗΠΑ και 51% της ευρωζώνης. Η στήριξη της Βρετανίας ανέρχεται στο 46% του ΑΕΠ και η Κίνα μόλις στο 18%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v