Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2021

Η αντιπαροχή στην οικοδομή κάνει comeback 

Αν κάποιος ήθελε να μιλήσει για ελληνικές πατέντες στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, θα έπρεπε σίγουρα να συμπεριλάβει τον θεσμό της αντιπαροχής και των μεταχρονολογημένων επιταγών

Με την αντιπαροχή που συνιστά έμμεσο δανεισμό χτίστηκε μεταπολεμικά μεγάλο μέρος της Αθήνας κι άλλων ελληνικών πόλεων. Την περίοδο της κρίσης στην ελληνική οικονομία και την κτηματαγορά, η αξία των οικοπέδων είχε πέσει κατακόρυφα και η αντιπαροχή εξαφανισθεί. Όμως, τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει καθώς η κτηματαγορά συνεχίζει να ανακάμπτει, καταγράφοντας διψήφιες σωρευτικές αυξήσεις από το 2018 μέχρι σήμερα παρά την πανδημία ενδιάμεσα.   

Η αντιπαροχή έχει κάνει εκ νέου την εμφάνισή της σε αρκετά προάστια της Αθήνας. Τα ποσοστό ξεκινάει πάνω από το 30% και μάλιστα ακουμπά το 45% σε κάποιες περιπτώσεις, δηλ. ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου παίρνει μέχρι 450 τ.μ. από τα 1.000 τ.μ. του ακινήτου. 

Οι ειδήμονες περιμένουν πως η τάση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα τρίμηνα, στο μέτρο που επαληθευτούν οι προβλέψεις για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και άνοδο της κτηματαγοράς.

Το καταγράφουμε και θα επανέλθουμε μελλοντικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v