Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 29 2021

Η «ξεχασμένη» δόση των 640 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα της ΕΚΤ

Στα μέσα του 2022 ολοκληρώνονται τα μέτρα ανακούφισης για το ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup το καλοκαίρι του 2018, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα λαμβάνει δύο φορές τον χρόνο τη συμφωνημένη δόση από την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα, υπό την προϋπόθεση ότι οι επονομαζόμενοι θεσμοί θα βγάλουν θετική έκθεση.  

Όμως, μια ματιά στις δόσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δείχνει πως μία των 640 εκατ. ευρώ περίπου «λείπει». Πρόκειται για μία από τις τρεις δόσεις του 2019. Αυτό προέκυψε γιατί η πρώτη αξιολόγηση μετά την έξοδο από το 3ο μνημόνιο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση είχε καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να πέσουν τρεις δόσεις μέσα στο 2019.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι τι θα γίνει με τη δόση που εκκρεμεί. Προφανώς, η Ελλάδα δεν θέλει επέκταση του προγράμματος μετά τα μέσα του 2022, για να πάρει τη δόση αργότερα. Ούτε φέρεται να έχει θέσει θέμα επιστροφής για τη δόση που εκκρεμεί μέχρι στιγμής.  

Όμως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και επομένως η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να αρχίσει να το σκέφτεται. Πιθανόν θα έπρεπε να πείσει τους θεσμούς να «ντουμπλάρουν» τις δύο δόσεις σε μία, μέχρι τα μέσα του 2022.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v