Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2021

Η «απομόνωση» της ΕΚΤ

Οι αγορές έφεραν δύο μήνες νωρίτερα, δηλ. τον Οκτώβριο του 2022, την προεξόφληση της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ, μετά τις απαντήσεις της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία του πληθωρισμού την προηγούμενη Πέμπτη και οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν πάρει την ανηφόρα.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έγινε η πρώτη που αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 0,25 μονάδες τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε εκείνες με τα 10 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα, ενώ προειδοποίησε ότι περισσότερες αυξήσεις έρχονται. Είχαν προηγηθεί Νότιος Κορέα και Βραζιλία.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σταματάει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και ετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων έως τον Απρίλιο του 2022. Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει τον περιορισμό των μηνιαίων αγορών του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αυτή την εβδομάδα και η τράπεζα της Αγγλίας είναι με το όπλο παραπόδας.

Είναι λοιπόν λογικό η θέση της ΕΚΤ να δυσκολεύει. Ιδίως όσο ο πληθωρισμός -ονομαστικός και δομικός- ανεβαίνει στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v