Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2022

Χρειαζόμαστε νέα πλυντήρια και ψυγεία;

Λεφτά φαίνεται πως υπάρχουν. Η κυβέρνηση γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης κλιματιστικών, ψυγείων, πλυντηρίων που θα επιδοτείται από το κράτος, με στόχο την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί το 1ο εξάμηνο του 2022 και δικαιούχοι θα είναι όλοι, με κριτήρια προτεραιοποίησης.

Το πρόγραμμα έχει συν και πλην, με βάση αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Σίγουρα έχει θετικό πολιτικό πρόσημο για την κυβέρνηση, αφού πολύς κόσμος θα σπεύσει να αγοράσει κάποια νέα συσκευή. Βοηθάει κόσμο που ίσως δεν μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να πάρει μια νέα συσκευή που καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ενισχύει επίσης τις αλυσίδες πώλησης τέτοιων προϊόντων στη χώρα μας και αβγατίζει ενδεχομένως τις θέσεις εργασίας για ένα διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, δεν ξέρουμε αν έχει δημοσιονομικό κόστος το πρόγραμμα και πόσο είναι ή θα χρηματοδοτηθεί από τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα διευρύνει πάντως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου καθώς οι ανωτέρω συσκευές είναι εισαγόμενες. Επιπλέον, θα ενισχύσει την παραγωγή των βιομηχανιών που τις παράγουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Αν τα βάλουμε όλα μαζί, δεν ξέρουμε πού ακριβώς κάθεται η μπίλια. Στο νου, πάντως μερικών, έρχεται ένα πρόγραμμα για νέα αυτοκίνητα που λανσαρίστηκε το 2009 και κατέληξε σε διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v