Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2022

Ο Σκρέκας, η ενέργεια και οι καταγγελίες για κερδοσκοπία

Μήπως τελικά πληρώνουν οι εγχώριοι καταναλωτές πιο φουσκωμένους λογαριασμούς από αυτούς που θα έπρεπε, επειδή κάποιοι κερδοσκοπούν;

Οι προμηθευτές απαντούν αρνητικά, όμως μεγάλοι καταναλωτές, κόμματα και άλλοι απαντούν καταφατικά.

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρωτήθηκε αν τον απασχολεί και αν σκέφτεται να κάνει κάτι γι' αυτό σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Αφού ανέφερε πως αυτές είναι θέσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι αν υπήρχαν υπερκέρδη από κερδοσκοπία στην ενέργεια, θα έπρεπε να απεικονίζεται στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.

Ο ίδιος επικαλέστηκε ειδικότερα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, για να υποστηρίξει τη θέση του, τονίζοντας ότι δεν βγάζει υπερκέρδη.

Όμως, η ΔEΗ δεν παράγει ρεύμα μόνο από φυσικό αέριο. Παράγει επίσης από άλλες πηγές, π.χ. λιγνίτη, υδροηλεκτρικά. Είναι επίσης γνωστό ότι κουβαλά βαρίδια από το παρελθόν, που διογκώνουν το κόστος της.

Αν λοιπόν μπαίνει μέσα από αυτά, είναι επόμενο να μην εμφανίζει υπερκέρδη, ακόμη κι αν βγάζει πολλά από το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για το ρεύμα.

Επομένως, το επιχείρημα του υπουργού για να αντικρούσει τις κατηγορίες για κερδοσκοπία δεν είναι πολύ ισχυρό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v