Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2022

Η Ρωσία «θα σβήσει» 15 χρόνια ανάπτυξης το 2022-23

Για να έχει μια μεγάλη χώρα γεωπολιτικές φιλοδοξίες, θα πρέπει να έχει αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις και μια αξιόλογη εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία που χρηματοδοτούνται από μια ισχυρή οικονομία.

Η Τουρκία του Ερντογάν πάτησε πάνω στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 20ετίας, για να αναπτύξει την εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία της και να χρηματοδοτήσει τα γεωπολιτικά σχέδιά της. 

Η Ρωσία μπόρεσε να αναπτυχθεί τα τελευταία 15 χρόνια, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων και δευτερευόντως μετάλλων και γεωργικών προϊόντων.

Αν όμως οι προβλέψεις του IIF είναι σωστές, η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 15% φέτος και 3% το 2023, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, διαγράφοντας τη σωρευμένη οικονομική ανάπτυξη των προηγούμενων 15 ετών. Ακόμη, οι επιπτώσεις στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές  της ρωσικής οικονομίας είναι πιθανό να είναι χειρότερες λόγω των χαμηλών επενδύσεων και του brain drain, σύμφωνα με το IIF.

Κάποιος ίσως ισχυρισθεί πως το IIF είναι ένα δυτικό ινστιτούτο και μεροληπτεί εναντίον της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις του για την πορεία της ρωσικής οικονομίας την περίοδο 2022-23 μοιάζουν ρεαλιστικές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v