Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 18 2022

Για πόσο καιρό μπορεί να κάνει εισαγωγές η Ρωσία

Οι πρωτοφανείς κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν ήδη αρχίσει να «δαγκώνουν» και θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερο πόνο όσο περνάει ο χρόνος και δεν αίρονται, εκτιμούν οι αναλυτές.

Το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ήταν εκείνη που έδωσε την ευλογία για το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η απόφαση επηρεάζει το 40% περίπου από τα συνολικά 630 δισ. δολάρια της Ρωσίας και περιορίζει αισθητά τις δυνατότητες της χώρας να χρηματοδοτεί τις εισαγωγές της.

Σύμφωνα λοιπόν με εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε συζήτηση που διοργάνωσε το Bruegel, τα διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ρωσικές εισαγωγές ενός έτους έναντι δύο προηγουμένως.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη, αν η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν είχε προνοήσει να μετατρέψει μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό και γουάν από δολάρια και ευρώ, μετά τις κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v