Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2022

Η αισιόδοξη «μαρίδα» vs των επαγγελματιών συμβούλων επενδυτών

Τις παλιές, καλές εποχές, οι μικροεπενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν συνήθως οι τελευταίοι αγοραστές σε μια ανοδική αγορά. Οι επαγγελματίες επενδυτές που είχαν αγοράσει νωρίτερα τις μετοχές ήταν εκείνοι που τους τις ξεφόρτωναν με κέρδος.

Αν έλθουμε στη σημερινή εποχή, θα παρατηρήσουμε ότι οι επενδυτές λιανικής ή μικροεπενδυτές εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των μετοχών σε σύγκριση με τους επαγγελματίες  του χρηματοοικονομικού κλάδου σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τη Natixis Investment Managers.

Το χάσμα των προσδοκιών είναι ιδιαίτερα μεγάλο στη Βρετανία και στην Ιταλία στην Ευρώπη, με 207% και 205% αντίστοιχα. Οι μικροεπενδυτές στη Βρετανία εμφανίζονται να περιμένουν απόδοση της τάξης του 14,1% πάνω από τον πληθωρισμό μακροχρόνια ενώ οι επαγγελματίες μόνο 4,6%. 

Στην Ιταλία, οι μικροεπενδυτές περιμένουν 11,6% έναντι 3,8% των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού κλάδου για τους πελάτες τους.

Στη Γερμανία, οι επενδυτές λιανικής προσδοκούν απόδοση 10,7% έναντι 4,9% των επαγγελματιών ενώ στη Γαλλία τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 12,1% και 4,7%.

Στην Ισπανία, οι επενδυτές λιανικής βλέπουν αποδόσεις της τάξης του 15,3% έναντι 6,9% των επαγγελματιών.

Οι Αμερικανοί μικροεπενδυτές είναι οι πλέον αισιόδοξοι με 17,5% έναντι 6,7% των επαγγελματιών, με το χάσμα των προσδοκιών να βρίσκεται στο 161%.

Δυστυχώς, δεν βρήκαμε στοιχεία για την ελληνική «μαρίδα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v