Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2022

Η «κρυφή» ελπίδα της Ελλάδας για αναβάθμιση

Για να μπορέσει η Ελλάδα να απολαύσει τα οφέλη της αναβάθμισης του αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει ένας από τους 4 κύριους οίκους αξιολόγησης, δηλ. S&P, Moody’s, Fitch και DBRS, που αναγνωρίζει η ΕΚΤ να την ανεβάσουν ένα ή δύο ή περισσότερα σκαλιά παραπάνω.

Με τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με τα λεγόμενα των στελεχών τους, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να πάει καλά το 2022, το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί δραστικά, το στοκ των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων να μειωθεί περαιτέρω και το ερώτημα των εκλογών να απαντηθεί.

Όμως, υπάρχει ένας ακόμη οίκος αξιολόγησης, η γερμανική Scope, που βαθμολογεί σήμερα την Ελλάδα υψηλότερα από τους άλλους αλλά δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ.

Η Scope έχει την Ελλάδα στο κατώφλι κυριολεκτικά της επενδυτικής βαθμίδας με «ΒΒ+» και θετικές προοπτικές. Ο S&P, που αναβάθμισε πρόσφατα την Ελλάδα, την έχει στο «ΒΒ+» και «σταθερές» προοπτικές.

Όμως, οι συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν την ΕΚΤ να αναγνωρίζει τη Scope μέχρι το τέλος του 2022, με την Ελλάδα να έχει βάλει το χεράκι της.

Η Ελλάδα είναι μίια από τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν δώσει συμβόλαιο, έστω και μικρό, στον γερμανικό οίκο αξιολόγησης. Αυτό είναι σημαντικό για να πιστοποιηθεί από την ΕΚΤ.

Αν η Scope πιστοποιηθεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η μεγάλη κερδισμένη, γιατί μπορεί να αναβαθμισθεί σύντομα καθώς είναι στον προθάλαμο των «θετικών» προοπτικών εδώ και καιρό. 

Η Scope είναι η «κρυφή» ελπίδα της Ελλάδας για πιο γρήγορη αναβάθμιση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v