Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2022

Αγορές: Τι κοινό έχουν 9/11, Brexit και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η αύξηση της αβεβαιότητας θεωρείται κακό σημάδι για την ανάπτυξη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δώσει σημαντική ώθηση στην παγκόσμια αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο Παγκόσμιο Δείκτη Αβεβαιότητας (ΠΔΑ) με στοιχεία από 143 χώρες.

Οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η αύξηση της αβεβαιότητας το 1ο τρίμηνο θα είναι αρκετή για να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έως 0,35 μονάδες.

Παρόμοια επίπεδα του ΠΔΑ είχαν παρατηρηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ (Brexit) το 2016. 

Οι αναλυτές του ΔΝΤ «κατασκεύασαν» επίσης ένα νέο μηνιαίο δείκτη  που καταγράφει την αβεβαιότητα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 42 χώρες. Το σωρευτικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των οποίων αντιστοιχεί στο 90% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο μηνιαίος δείκτης αβεβαιότητας  βασίζεται στις αναφορές των εκθέσεων του Economist Intelligence Unit (EIU) στις χώρες σε λέξεις-κλειδιά όπως αβέβαιος, αβεβαιότητα σε σχέση με τις λέξεις Ουκρανία, Ρωσία, πόλεμος, εμπάργκο, κυρώσεις κ.λπ. 

Όπως φαίνεται, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο βαίνει αυξανόμενη από τις αρχές του 2022 και ισοδυναμεί με το 40% της συνολικής αβεβαιότητας σήμερα. Η αβεβαιότητα ήταν μεγαλύτερη στις ευρωπαϊκές χώρες στην αρχή, αλλά το χάσμα με τις άλλες γεωγραφικές περιοχές έχει συρρικνωθεί. Αυτό δείχνει ότι οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία διαχέονται ευρύτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v