Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2022

«Σιτοβολώνας» η Ελλάδα το 2022;

Ως γνωστόν, η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεγάλοι παραγωγοί σιτηρών, από τις εξαγωγές των οποίων εξαρτώνται πολλές χώρες στην Αφρική και αλλού.

Μέχρι και η Ελλάδα εισάγει πάνω από 200 χιλ. τόνους μαλακού σιταριού, από το οποίο γίνεται το ψωμί από τη Μαύρη Θάλασσα σε σύνολο κάπου 900 χιλ. ετησίως. Το σκληρό σιτάρι πάει για μακαρόνια κ.λπ.

Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα, με τα προβλήματα στον θερισμό και τη μεταφορά των σιτηρών στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, αρκετές άλλες εξαγωγικές χώρες, π.χ. Ουγγαρία, Ρουμανία, δίνουν προτεραιότητα στην επάρκεια της εσωτερικής αγοράς τους.

Σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο έχουμε κάποια καλά νέα για την Ελλάδα. Άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι ο καιρός βοήθησε αρκετά και η φετινή παραγωγή σιτηρών μπορεί να είναι αυξημένη κατά 30% σε σύγκριση με το 2021.

Με τις τιμές να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα βγάλουν καλά λεφτά.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αυτάρκης και εξάγει σκληρό σιτάρι, ενώ έχει έλλειμμα σε μαλακό σιτάρι. Μέχρι το πρώτο μισό του 1980, η χώρα ήταν αυτάρκης σε μαλακό σιτάρι αλλά μετά δόθηκε προτεραιότητα στο σκληρό σιτάρι που καλλιεργείται σε επίπεδα μέρη λόγω τιμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v