Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2022

Ερχεται πτώση 50% της τιμής του φυσικού αερίου;

Με τη Ρωσία να σταματά τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Steam I στη Δυτ. Ευρώπη, τις τιμές στα ύψη και την Κομισιόν να αναζητά λύσεις, η πρόσφατη έκθεση της αναλύτριας Samantha Dart της Goldman Sachs (GS) για το θέμα άναψε φωτιές.

Κι αυτό γιατί η αναλύτρια της GS, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, προέβλεψε ότι η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου θα πέσει κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα προς το τέλος του 1ου τριμήνου του 2023 από 215 ευρώ, όταν έγραφε την έκθεση.

Αντί για το ερώτημα τι επιπτώσεις θα έχει η διακοπή της ροής από τον Nord Stream I στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ ενόψει του χειμώνα, η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να ρωτήσουμε τι θα γίνει στις τιμές καθώς η πλήρωση των αποθηκών με φυσικό αέριο συνεχίζεται, ανέφερε στην έκθεση. 

Η ίδια προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες θα έχουν πληρωθεί μέχρι το 90% στο τέλος Οκτωβρίου από 80% που είναι ο στόχος της ΕΕ και θα βρίσκονται στο 20% στα τέλη Μαρτίου του 2023.

Αν η αναλύτρια της GD έχει δίκιο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί game changer για την αγορά ενέργειας, τον πληθωρισμό, την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών και φυσικά τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v