Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2022

Τι σήμα στέλνει το μερίδιο των ξένων στα έντοκα γραμμάτια

Τα έντοκα γραμμάτια δεν είναι ομόλογα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα  ομόλογα «κουρεύτηκαν» αλλά τα έντοκα δεν «κουρεύτηκαν» κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI) το 2012.

Παρ’ όλα αυτά η διάθεση των ξένων επενδυτών να αγοράσουν τα έντοκα συμβαδίζει με την άποψη που έχουν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους.

Στις καλές ή μάλλον «ανώδυνες» εποχές, το μερίδιο των ξένων εμφανίζεται αυξημένο, ενώ στις δύσκολες εποχές είναι αρκετά μειωμένο καθώς έχουν μικρή συμμετοχή στις δημοπρασίες και τα περισσότερα έντοκα καταλήγουν σε εγχώρια χαρτοφυλάκια, π.χ. τράπεζες, Κοινό Κεφάλαιο κ.τλ.    

Υπό αυτή την έννοια, το μεγάλο ποσοστό -κοντά στο 70%- των δημοπρατηθέντων 6μηνων έντοκων γραμματίων που κατέληξαν σε χέρια ξένων επενδυτών είναι καθησυχαστικό. Ιδιαίτερα όταν η απόδοση των 6μηνων εντόκων διπλασιάσθηκε σχεδόν στο 1,95% στη δημοπρασία της Τετάρτης από 1,05% στη δημοπρασία της 24ης Αυγούστου.

Σημειωτέον ότι η απόδοση του 6μηνου έντοκου δεν απείχε πολύ από το 6μηνο επιτόκιο αναφοράς Euribor που ήταν στο 1,8% περίπου. Από την άλλη πλευρά, αν κοιτάξει κάποιος το μερίδιο των ξένων στο σύνολο των εντόκων γραμματίων που κυκλοφορούν διαπιστώνει πως είναι κοντά στο 50%.

Δεν είναι υψηλό, ούτε και χαμηλό ποσοστό. Όμως, περισσότερο θα προβληματιζόμασταν παρά θα ενθουσιαζόμασταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v