Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2022

Οι χώρες με το πιο «βρώμικο» ηλεκτρικό ρεύμα

Οι τεχνολογίες με βάση τις οποίες παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν αντικείμενο συζητήσεων στην ΕΕ και στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να περιορίσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Οι τεχνολογίες συνδέονται επίσης με την κλιματική αλλαγή και ό,τι αυτή μπορεί να προκαλέσει στον πλανήτη μας. Αναμφισβήτητα, ο άνθρακας είναι το πιο «βρώμικο» ορυκτό από το οποίο μπορούμε να παράγουμε ρεύμα. Πόσο όμως άνθρακα χρησιμοποιούν οι μεγάλες χώρες και η ΕΕ των 27 κρατών;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΑ και του Oxford Economics για το 1ο εξάμηνο του 2022, πρωταθλήτρια σε ποσότητες ήταν η Κίνα καθώς παρήγαγε το 61% του ρεύματός της από άνθρακα ή κοντά στα 2,5 εκατ. GWh (γιγαβατώρες). Το 32% του ρεύματος προερχόταν από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και μόλις το 3% από φυσικό αέριο. Η συνολική παραγωγή ρεύματος ανερχόταν σε 4 εκατ. GWh.

Η Ινδία ήταν πρωταθλήτρια σε ποσοστό καθώς παρήγαγε το 74% του ρεύματος από άνθρακα αλλά ανερχόταν σε μόλις 0,6-0,7 εκατ. GWh. Το 20% του ρεύματος προερχόταν από ΑΠΕ. H συνολική παραγωγή ήταν μικρότερη από 1,5 εκατ. GWh.

Οι ΗΠΑ παρήγαγαν το 20% του ρεύματος από  άνθρακα ή λιγότερο 0,5 εκατ. GWh, το 35% από φυσικό αέριο και το 25% από ΑΠΕ. Η συνολική παραγωγή ρεύματος ήταν λίγο παραπάνω από 2,1 εκατ. GWh. 

Τέλος, η ΕΕ των 27 παρήγαγε μόλις το 16%  του ρεύματος από άνθρακα ή λιγότερο από 0,25 εκατ. GWh, το 19% από φυσικό αέριο και το 41% από ΑΠΕ. Η συνολική παραγωγή ρεύματος ήταν μικρότερη του 1,5 εκατ. GWh. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v