Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2022

Προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών πιστωτών του

Πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών  γνωστοποίησε ότι δεν θα αυξήσει το επιτόκιο που χρεώνει στους οφειλέτες του Δημοσίου παρά τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ο κ. Σταϊκούρας «πάγωσε» το επιτόκιο στο 8,76% για ένα χρόνο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Το επιτόκιο για χρέη προς το Δημόσιο θα έπρεπε να αυξηθεί, καθότι η μεταβολή του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ υπερέβη τη 1 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο.

Όμως, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι τι πληρώνουν οι φορείς του Δημοσίου στους ιδιώτες πιστωτές τους. Το Δημόσιο θα έπρεπε να αποπληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς  τους ιδιώτες με τόκο, με βάση νόμο του 2013.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, όμως, δεν το κάνει. Πριν λίγο καιρό, η ΔΕΗ (ίσως για να δηλώσει ότι δεν είναι κρατική) έσπασε το ταμπού, διαμηνύοντας ότι θα διεκδικήσει τα οφειλόμενα από φορείς του Δημοσίου έντοκα, με βάση επιτόκιο 6% (αν θυμόμαστε καλά).

Όμως, η προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών πιστωτών του θα πρέπει κάποτε να σταματήσει. Για λόγους δικαιοσύνης και οικονομικής λογικής.     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v