Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2022

Η ρευστότητα επιδεινώνεται παγκοσμίως

Διχασμένες ήταν οι απόψεις των συμμετεχόντων στο ετήσιο συνέδριο των μελών του IIF όσον αφορά την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες. Οι μισοί εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα βασικά επιτόκια με τον ίδιο βηματισμό και οι άλλοι μισοί ότι θα σταματήσουν μετά από λίγο καιρό καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Αν όμως συμφωνούν όλοι σ' ένα πράγμα, αυτό είναι πως η ρευστότητα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και μάλιστα αισθητά μέχρι το τέλος του 2022. Τα σημάδια είναι ήδη αισθητά στις αγορές συναλλάγματος και στις αγορές ομολόγων. H έλλειψη δολαρίων έχει οδηγήσει σε διεύρυνση των basis στις ανταλλαγές νομισμάτων (cross currency swaps) για ένα μήνα, δηλ. το έξτρα κόστος για αντιστάθμιση κινδύνου που προστίθεται στην επιτοκιακή διαφορά για εκείνον που δανείζεται σε δολάρια, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε ανοδικά επίπεδα.

Ο δημοσιονομικός χώρος έχει μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και το χρέος έχει αυξηθεί ενώ η αύξηση των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταστήσει πιο δύσκολη υπόθεση την πρόσβαση αρκετών χωρών στις αγορές, σημειώνει το IIF.

Και ακόμη δυσκολότερη των εταιρειών και των τραπεζών τους, θα προσθέταμε εμείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v