Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2023

Οι μεγαλύτερες χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών τον 21ο αιώνα

Η κατάρρευση της αμερικανικής εμπορικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) ανησύχησε την επενδυτική κοινότητα, τους επόπτες και τις κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο, αλλά δεν ήταν η μεγαλύτερη τον 21o αιώνα στις ΗΠΑ.

Η SVB, με καταθέσεις 175,4 δισ. δολάρια και ενεργητικό  209 δισ., ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2011 σύμφωνα με το FDIC, δηλαδή ον ομοσπονδιακό οργανισμό εγγύησης καταθέσεων στις ΗΠΑ.

 Τον Σεπτέμβριο του 2008, η Washington Mutual Bank (WaMu) με ενεργητικό ύψους 307 δισ. δολάρια και καταθέσεις 188 δισ. δολάρια χρεοκόπησε. Ήταν η μεγαλύτερη. H WaMu πουλήθηκε στην JPMorgan Chase αντί 1,9 δισ. δολαρίων.

Στη τρίτη θέση βρίσκεται η Signature Bank, η οποία κατέρρευσε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, με καταθέσεις 88,6 δισ. και ενεργητικό 110,4 δισ. δολάρια.

Η δημοπρασία για την πώληση της SVB και της Signature Bank δεν καρποφόρησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, παρότι μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan και η Morgan Stanley έδειξαν ενδιαφέρον.

Την πεντάδα συμπληρώνουν η Colonial Bank με καταθέσεις 20 δισ. και ενεργητικό 25 δισ. δολάρια που χρεοκόπησε τον Αύγουστο του 2009 και η IndyMac Bank τον Ιούλιο του 2008, με καταθέσεις ύψους 19,1 δισ. δολαρίων και ενεργητικό 32 δισ.   

Η IndyMac Bank ειδικευόταν στην παροχή στεγαστικών δανείων σε άτομα με καλό πιστωτικό προφίλ αλλά χωρίς αποδεδειγμένο εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v