Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 8 2023

Ποιες δουλειές κινδυνεύουν από το ChatGPT, AI

Η 30ή Νοεμβρίου του 2022 ίσως μείνει στην ιστορία ως η ημερομηνία που σηματοδότησε τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Κι αυτό γιατί η 30ή Νοεμβρίου είναι η ημέρα που η εταιρεία OpenAI εισήγαγε την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, η οποία  απαντά σε κάθε είδους ερωτήσεις, κάνει αστεία, γράφει ποιήματα, διηγήματα κ.λπ.

Τους μήνες που ακολούθησαν, η εταιρεία OpenAI πραγματοποίησε μια μελέτη με θέμα τις επιπτώσεις που έχουν τα μεγάλα μοντέλα μηχανικής μάθησης όπως το ChatGPT-4 στην αμερικανική αγορά εργασίας. Η μελέτη έχει τίτλο «An early look at the Labor Market impact of Large Language Models».

Πιο συγκεκριμένα, ποια είναι τα επαγγέλματα που είναι πιο «εκτεθειμένα» στις νέες πλατφόρμες ΑΙ. Σε γενικές γραμμές, το 80% των Αμερικανών εργαζομένων έκαναν κάποιο επάγγελμα όπου το 10% τουλάχιστον της δουλειάς τους θα μπορούσε να γίνει από την ΑΙ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Από την άλλη πλευρά, το 20% των εργαζομένων ασκούσε επαγγέλματα όπου το 50% της δουλειάς τους εκτιμάτο ότι θα επηρεαζόταν από το ΑΙ. Σ’ αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουν οι λογιστές, οι γραμματείς και νομικοί σύμβουλοι, οι αναλυτές για θέματα κλιματικής αλλαγής, οι δημοσιογράφοι, οι μαθηματικοί, οι εφοριακοί, οι οικονομικοί αναλυτές, οι συγγραφείς, οι κατασκευαστές web, οι μηχανικοί του blockchain κ.λπ. 

Στην κατηγορία των επαγγελμάτων που επηρεάζονται λιγότερο ήταν οι αθλητές, μάγειροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αυτοκινήτων, τεχνίτες οικοδομής κ.λπ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v