Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2023

Heritage Foundation: Από τους ουραγούς η Ελλάδα στις οικονομικές ελευθερίες στην Ευρώπη

Το αμερικανικό συντηρητικό think tank Heritage Foundation δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα τον «δείκτη οικονομικών ελευθεριών». Ο δείκτης αξιολογεί τον βαθμό ελευθερίας που απολαμβάνουν άτομα και επιχειρήσεις όταν παίρνουν επιχειρηματικές αποφάσεις σε διάφορες χώρες.

Ο δείκτης περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, δηλ. το κράτος δικαίου, το μέγεθος της κυβέρνησης, το κανονιστικό πλαίσιο και τις ανοικτές αγορές.   

Στον φετινό δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 42η θέση ανάμεσα σε 44 ευρωπαϊκές χώρες, ξεπερνώντας μόνο τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σε παγκόσμια κλίμακα, η χώρα μας κατατάσσεται στην 107η θέση   ανάμεσα σε 180 χώρες.

Η Ελλάδα λαμβάνει 56,9 πόντους, δηλαδή 4,6 πόντους χαμηλότερα σε σχέση με το 2022.  

Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Ταϊβάν και η Νέα Ζηλανδία. Ακολουθούν η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία. 

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα διαπιστώσαμε κάποια λάθη που ίσως δικαιολογούν εν μέρει το απογοητευτικό αποτέλεσμα.

Το χρέος προς το ΑΕΠ της Ελλάδας δεν ήταν 199,4% πέρυσι αλλά 171% περίπου, ενώ η ανεργία ήταν λίγο πάνω από 12% και όχι 16,3%. Ακόμη, ο πληθωρισμός δεν ήταν 0,6% και ο πληθυσμός της χώρας είναι κοντά στα 10,3 εκατ. και όχι 10,7 εκατομμύρια.   

Ίσως κάποιος θα έπρεπε να τους το επικοινωνήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v