Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2023

Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα μειώνει την γραφειοκρατία

Ο λαός λέει όπου φτωχός κι η μοίρα του. Αν το παραφράζαμε για τις χώρες οι οποίες δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα θα έπρεπε να πούμε όπου μη επενδυτική βαθμίδα και γραφειοκρατία.

Σε τι αναφερόμαστε; Κάθε φορά που μια χώρα, όπως η Ελλάδα μέχρι σήμερα, βγαίνει στις αγορές για να δανεισθεί μέσω έκδοσης ομολόγων θα πρέπει να ακολουθήσει μια τελετουργία ή καλύτερα γραφειοκρατική διαδικασία.

Για μια ώρα και πλέον, οι δικηγόροι του ξένου επενδυτικού οίκου που είναι επικεφαλής των τραπεζών (lead manager) οι οποίες θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα υποβάλλουν ερωτήσεις στον υπεύθυνο αξιωματούχο για ότι μπορεί κανείς να φαντασθεί. Ερωτούν ακόμη και για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία θα τελειώσει στη σημερινή μορφή της όταν η χώρα λάβει την επενδυτική βαθμίδα από δυο τουλάχιστον οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι οικονομικοί παράγοντες που αναμένουν πως και πως την αναβάθμιση. Το ίδιο ισχύει για όποιον περνάει την ανωτέρω γραφειοκρατική διαδικασία κάθε φορά που η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα.

Σήμερα, είναι η μέρα του οίκου Scope να βγάλει την ετυμηγορία του.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v