Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2023

H DBRS, η Πορτογαλία και η Ελλάδα

O αμερικανο-καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar θα γνωστοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, αργά ώρα Ελλάδος, αν η χώρα θα αναβαθμισθεί στην επενδυτική βαθμίδα.

Η DBRS βαθμολογεί το αξιόχρεο της χώρας με ΒΒ+, δηλ. ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- και το κυριότερο, με «σταθερές» προοπτικές. 

Συνήθως, οι ξένοι οίκοι βάζουν μια χώρα στον προθάλαμο της αναβάθμισης, μετατρέποντας πρώτα τις «σταθερές» προοπτικές σε «θετικές» και κατόπιν την ανεβάζουν σκαλί.

Το όλο σκηνικό φέρνει στο νου αρκετών τι έκανε η DBRS με την Πορτογαλία την περίοδο της κρίσης. 

Τον Μάιο του 2014, με τη σύμφωνη γνώμη των Μέρκελ και Σόιμπλε, η Πορτογαλία βγήκε από το δικό της μνημόνιο. Λίγο αργότερα τον ίδιο μήνα, ο τότε καναδικός οίκος αξιολόγησης έβγαζε ανακοίνωση με την οποία διατηρούσε την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα με ΒΒΒ- αλλά αναβάθμιζε τις προοπτικές της σε «σταθερές» από αρνητικές.

Εξάλειψε δηλαδή την αβεβαιότητα που υπήρχε σχετικά με την επιλεξιμότητα των πορτογαλικών χρεογράφων από την ΕΚΤ.

Η DBRS ήταν ο μοναδικός από τους 4 μεγάλους οίκους τους οποίους αναγνωρίζει η ΕΚΤ, ο οποίος κράτησε την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα εκείνη την εποχή. Μάλιστα, οι κακές γλώσσες θέλουν, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί, τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να έχει παίξει ενεργό ρόλο σ’ εκείνη την απόφαση.

Όμως, πολλοί στην αγορά θεωρούν ότι η ανωτέρω ιστορία με την Πορτογαλία άφησε κάποιο στίγμα στην DBRS και θέλει να το εξαλείψει. Απόψε θα φανεί, εν μέρει, με την Ελλάδα αν έχουν δίκιο.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v