Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2023

H μάχη για το ΑΙ: NVIDIA εναντίον Intel

Το ντεμπούτο του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο, του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που έγινε παγκοσμίως γνωστό, τάραξε τα νερά. 'Ολες σχεδόν οι σοβαρές εταιρείες στο εξωτερικό προσπαθούν να ενσωματώσουν το AI στις υπηρεσίες τους και το διαφημίζουν γιατί βλέπουν να έχει θετικό αντίκτυπο στις μετοχές τους.

'Ομως, τα μοντέλα ΑΙ, όπως το ChatGPT, για να λειτουργήσουν χρειάζονται μικροεπεξεργαστές (chips) και επομένως οι εταιρείες που τα παράγουν θα επωφεληθούν τα μέγιστα.

Αν υπάρχει μια εταιρεία στον κλάδο που έχει ξεχωρίσει, αυτή είναι η NVIDIA. Η τελευταία είναι γνωστή σε όλους μας για τις κάρτες γραφικών της πριν από το ΑΙ.

Το πλεονέκτημά της; Οι Graphic Processing Units (GPUs) μπορούν να κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα όπως απαιτούν τα μοντέλα ΑΙ και η NVIDIA έχει ισχυρό προβάδισμα καθώς εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύσει πάνω από το 60% της αγοράς και ίσως το 70%.

Η πιο γνωστή σε όλους μας εταιρεία μικροεπεξεργαστών, η Intel, έχει μείνει πολύ πίσω σ' αυτόν τον αγώνα δρόμου και αυτό φαίνεται από τα έσοδα των κέντρων δεδομένων (Data Centers) που περιλαμβάνουν τους GPUs μαζί με τους CPUs και DPUs.

To 2ο τρίμηνο του 2021, τα έσοδα της NVIDIA ήταν 2,4 δισ. δολάρια ενώ το 2ο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 10,3 δισ. δολάρια. Αντίθετα, τα έσοδα της Intel ακολούθησαν πτωτική πορεία από 5,7 δισ. σε 4 δισ. δολάρια φέτος, γεγονός που δείχνει ότι χάνει, προς το παρόν τουλάχιστον, τη μάχη του ΑΙ και αυτό φαίνεται στις μετοχές τους.

NVIDIA vs Intel σημειώσατε 1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v