Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2023

Mεταπωλητική αξία παλιών iPhones vs μετοχή της Apple

Σχετικά πρόσφατα θέσαμε το ερώτημα αν θα κέρδιζε κάποιος περισσότερα, αγοράζοντας τα παλιά μοντέλα iPhone την ημέρα που κυκλοφόρησαν ή μια μετοχή της εταιρείας Apple που τα παράγει την ίδια μέρα και τη διακρατούσε.

Η σύγκριση ήταν συντριπτικά υπέρ της μετοχής. Θυμίζουμε ότι το πρώτο iPhone, το μακρινό 2007, κόστιζε 499 δολάρια, αλλά η μετοχή της Apple την ίδια μέρα θα είχε αξία περίπου 35 χιλ. δολάρια σήμερα.

Όμως, τα παλιά μοντέλα iPhone έχουν μεταπωλητική αξία. Ίσως, λοιπόν, είναι πιο σωστό να συγκρίνει κάποιος τη μεταπωλητική αξία τους με την αξία της διακρατηθείσας  μετοχής της Apple όπως μας επισημάνθηκε.      

Πράγματι, τον περασμένο Ιούλιο, η είδηση ότι πουλήθηκε σε δημοπρασία το πρώτο iPhone αντί 190 χιλ. δολαρίων έκανε μεγάλη εντύπωση. Σ’ αυτή την περίπτωση, η μεταπωλητική αξία ήταν μεγαλύτερη. 

Αυτό ώθησε πολλούς να διερευνήσουν πόσα λεφτά θα έπιαναν τα παλιά κινητά τους. Όμως, θα πρέπει να απογοητεύθηκαν. Το πρώτο iPhone με μνήμη 4G το οποίο πουλήθηκε στη δημοπρασία ήταν στην αρχική συσκευασία του άθικτο και ήταν από εκείνα που αποσύρθηκαν σχετικά γρήγορα, για να αντικατασταθούν από άλλα με μνήμη 8G.

Το iPhone 7 σε καλή κατάσταση θα απέφερε μόλις 45 δολάρια, το iPhone 8 κάπου 75 δολάρια, το iPhone X περίπου 170 δολάρια και το μοντέλο XS θα είχε μεταπωλητική αξία  κάπου 245 δολάρια.

Επομένως, η επένδυση στη μετοχή της Apple κερδίζει, ακόμη κι αν η σύγκριση γίνει με τη μεταπωλητική αξία και όχι την original τιμή των μοντέλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v