Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2023

Πού τοποθετούνται οι επενδυτές λιανικής 

Στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πού οι μικροεπενδυτές τοποθετούν τα λεφτά τους.

Εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις που αποτελούν τον πρώτο προορισμό, παρότι χάνουν λεφτά λόγω των χαμηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού, ο επόμενος είναι τα ακίνητα. Ευκολάκι.

Μερικοί αγοράζουν έντοκα γραμμάτια και ομόλογα και λιγότεροι προτιμούν τις εγχώριες μετοχές

Τι γίνεται όμως εκτός Ελλάδος; 

Σύμφωνα με γκάλοπ της επενδυτικής πλατφόρμας Public, οι μισοί δήλωσαν ότι τοποθετούν τα χρήματά τους με γνώμονα το υψηλότερο μέρισμα, για να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους το 2ο εξάμηνο του 2023. Το 36% δήλωσε ότι προτιμά τις μετοχές εταιρειών που ασχολούνται με το ΑΙ ενώ το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι προτιμά τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες (total stock market index), σύμφωνα με την έκθεση για τους επενδυτές λιανικής (2023 Retail Investor Report).

Οι μετοχές των εταιρειών ανανεώσιμης ενέργειας ακολούθησαν με 33% και οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας έπονταν ως επιλογή με 31%, όσο και τα έντοκα γραμμάτια.

Τα εμπορεύματα όπως γεωργικά προϊόντα, μέταλλα κ.λπ. βρίσκονταν στον πάτο των προτιμήσεων με μόλις 12%, ενώ λίγο παραπάνω, στο 13%, ήταν η επενδυτική στρατηγικής της προστασίας από τον πληθωρισμό, π.χ. ομόλογα με ρήτρα τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v