Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2023

Η αγαπημένη επένδυση κάθε δεκαετίας

Κάθε δεκαετία έχει το αγαπημένο της επενδυτικό θέμα, σύμφωνα με τον Ρούτσι Σάρμα, επικεφαλής των διεθνών επιχειρήσεων της Rockefeller Capital Management και πρώην αναλυτή της Morgan Stanley Investment Management.

Έχετε ποτέ ακούσει για τις Nifty-Fifty, τις 50 μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης (NYSE), οι οποίες ήταν οι αγαπημένες των επενδυτών τη δεκαετία του 1960.  Ήταν οι αγαπημένες των επενδυτών, αν και είχαν ακριβή αποτίμηση (υψηλό P/E), γιατί παρήγαγαν κέρδη σταθερά και ο κόσμος πίστευε ότι θα έβγαινε κερδισμένος σε περίπτωση που τις αγόραζε και τις διακρατούσε μακροπρόθεσμα.

Ανάμεσα στις Nifty-Fifty υπήρχαν εταιρείες που μεσουρανούσαν τότε, αλλά δεν υπάρχουν σήμερα, όπως η Xerox και άλλες που συνεχίζουν όπως οι Cοca Cοla, IBM, Walmart, Philip Morris κ.λπ.

Οι μετοχές τους κατέρρευσαν την επόμενη δεκαετία μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973-74 και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να ανακάμψουν. Η αγαπημένη επένδυση της δεκαετίας του 1970 ήταν το πετρέλαιο, ο χρυσός και οι αναδυόμενες χώρες που παρήγαγαν πετρέλαιο.         

Οι ιαπωνικές μετοχές ήταν οι αγαπημένες των επενδυτών της δεκαετίας του 1980, όταν η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου του Τόκιο ξεπέρασε εκείνη των ΗΠΑ. Όμως, οι τελευταίες πήραν το αίμα τους πίσω με τις εταιρείες τεχνολογίας τη δεκαετία του 1990. Όμως, πολλές κατέρρευσαν στο κραχ του 2000 και τα ηνία της δεκαετίας ανέλαβαν τα εμπορεύματα και οι αναδυόμενες αγορές των BRICS.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μετοχές των FAANG ήταν οι κυρίαρχες της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και συνεχίζουν. Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι κάθε δεκαετία αγκαλιάζει διαφορετικό επενδυτικό θέμα. Αν η παράδοση τηρηθεί, το ίδιο θα συμβεί κι αυτή τη φορά. 

Το γεγονός ότι το μερίδιο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς ξεπερνά το 40% παγκοσμίως ενώ η αμερικανική οικονομία αντιπροσωπεύει κοντά στο 25% δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια, σύμφωνα με τον Σάρμα. Θα αποδειχθεί σωστός ή λάθος; Απομένει να φανεί.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v