Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 31 2023

H Ελλάδα κέρδισε στη χρηματιστηριακή μάχη την Τουρκία

Είναι πάντοτε ευχάριστο να διαβάζεις ότι μια επένδυση σε ελληνικά αξιόγραφα είχε υψηλή απόδοση την χρονιά που πέρασε. Είναι ακόμη καλύτερο αν πρόκειται για συναλλαγή (trade) στην οποία περιλαμβάνεται η γείτονα Τουρκία.

Το 2023 αποδείχθηκε μια πολύ καλή χρονιά για τις ελληνικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε κέρδη 39% χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μέρισματα. Απο την άλλη πλευρά, ο Γενικός Δείκτης μετοχών στο Χρηματιστηριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε κέρδη 33% περίπου στο τοπικό νόμισμα.

Ομως, για τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, αυτό που μετρά είναι η απόδοση σε ισχυρό νόμισμα, κυρίως το δολάριο, αλλά και το ευρώ.

Εξαιτίας λοιπόν της μεγάλης υποτίμησης της τουρκικής λίρας, οι διεθνείς επενδυτές που αγόρασαν τον ελληνικό χρηματιστηριακό δείκτη, σορτάροντας ταυτόχρονα τον τουρκικό, κέρδισαν πάνω από 50% το 2023.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το τουρκικό χρηματιστήριο δεν τα πήγε καλά σε άλλους τομείς. Συγκαταλέγεται σ' ένα από τα καλύτερα διεθνώς με βάση το ποσό που άντλησαν οι δεκάδες νέες εταιρείες που εισήχθησαν για πρώτη φορά (IPO) στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το 2023.

Αλλωστε, ο ρόλος των χρηματιστηρίων είναι να βοηθούν τις εταιρείες να αντλούν φρέσκο χρήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v