Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2024

Χρηματιστήρια: Η υπεροχή των ΗΠΑ και η άνοδος της Ινδίας

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει η μεγαλύτερη στoν κόσμο από το 1970, με μοναδική εξαίρεση το 1989, όταν η Ιαπωνία πήρε την πρωτοπορία για λίγο, αντιπροσωπεύοντας το 40% της κεφαλαιοποίησης των παγκόσμιων αγορών.

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αντιπροσώπευε το 58,4% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης στο τέλος του 2022 έναντι 6,3% της Ιαπωνίας, 4,1% του Ηνωμένου Βασιλείου και 3,7% της Κίνας, σύμφωνα με το advisory channel. Το γαλλικό χρηματιστήριο με μερίδιο 2,8% ακολουθούσε, με τη Φρανκφούρτη μόλις στο 2,1%.

Η υπεροχή των ΗΠΑ δεν είναι ασφαλώς τυχαία. Οι καλές αποδόσεις διαχρονικά, οι πολλές εισαγωγές νέων επιχειρήσεων (IPO), η σχετικά ικανοποιητική πορεία της οικονομίας της και το δολάριο έχουν παίξει ρόλο, προσελκύοντας ντόπιους και ξένους επενδυτές. Η μέση απόδοση του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 υπερβαίνει το 11% από το 1928 μέχρι και το 2023.

Φυσικά, πολλά αλλάζουν σε βάθος χρόνου. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Βρετανία ήταν η μεγαλύτερη δύναμη αλλά το δημόσιο χρέος της αυξήθηκε στο 200% του ΑΕΠ το 1934 από 109% το 1918 και οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Σοβιετική Ενωση την ξεπέρασαν ως προς το ΑΕΠ, σημειώνει το advisory channel.

Σήμερα, η αναδυόμενη δύναμη φαίνεται πως είναι το χρηματιστήριο της Ινδίας. Τη Δευτέρα, η αξία των μετοχών που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Ινδίας ξεπέρασε εκείνη του Χονγκ Κονγκ, για να γίνει το 4ο μεγαλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η άνοδος της Ινδίας με την τεράστια βάση καταναλωτών, η κερδοφορία των επιχειρήσεών της και η υποχώρηση του Χονγκ Κονγκ λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κίνα εξηγούν αυτή την εξέλιξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v