Μια πολιτική πρόκληση για τον τουρισμό

Ως κοιτίδα της δημοκρατίας, η Ελλάδα μπορεί με ένα οργανωμένο σχέδιο να αναδειχθεί σε μείζονα πολιτισμικό -και όχι μόνο παραθεριστικό- προορισμό.

  • της Ολγας Κεφαλογιάννη*
Μια πολιτική πρόκληση για τον τουρισμό

Aπό τους περιηγητές του 18ου αιώνα έως τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας σήμερα, η γοητεία και η αξία της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες.

Αναμφισβήτητα, το στοιχείο που καθιστά τη χώρα μας ξεχωριστό προορισμό στις συνειδήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, είναι το ανεκτίμητο πολιτιστικό της αποτύπωμα. Μια παρακαταθήκη που, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, θεωρείται παγκόσμιο πνευματικό αγαθό που εκτείνεται σε ζωτικούς τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η φιλοσοφία, η πολιτική, οι επιστήμες και τα επιτεύγματα που προκύπτουν από αυτές.

Η αρχαία ελληνική γραμματεία, δηλαδή το πνευματικό κληροδότημα των μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων, ιστορικών, ποιητών κ.λπ. στην ανθρωπότητα, τα μνημεία που σέβεται ο χρόνος, η ελληνική γλώσσα που διαιωνίζει αυτούσια στοιχεία από τα αρχαία ελληνικά, είναι μερικά μόνο κομμάτια που υπογραμμίζουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών.

Οι τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών, μαγεύονται από το φυσικό κάλλος και την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται ότι έρχονται σε μια χώρα που είναι ένα φιλόξενο, ανοιχτό μουσείο γεμάτο ιστορία και πολιτισμό.

Επιλέγουν να επισκέπτονται όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της περιοχής όπου παραθερίζουν. Να μαθαίνουν ήθη, έθιμα, ιστορίες και παραδόσεις του κάθε τόπου. Ακόμα και αν ο τελικός προορισμός των διακοπών τους είναι κάποιο ελληνικό νησί, επισκέπτονται τον Βράχο της Ακρόπολης, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η βασική τουριστική προσφορά της Ελλάδας είναι ο θερινός, παραθεριστικός τουρισμός. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δέχεται εκατομμύρια τουρίστες κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά και σε παραθαλάσσια θέρετρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Φυσικά, έχουν γίνει προσπάθειες ανάδειξης νέων προορισμών στην ενδοχώρα, καθώς και ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, με απώτερο στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Όμως, η πρώτη επιλογή των περισσότερων τουριστών παραμένει το ελληνικό καλοκαίρι.

Μια νέα πρόταση που θα καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των τουριστών για άλλες περιοχές της ενδοχώρας θα πρέπει να διακρίνεται για το πλούσιο και αυθεντικό περιεχόμενό της. Και το πιο αυθεντικό υλικό που διαθέτουμε ως χώρα είναι ο πολιτισμός μας.

Για να αναδείξουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα και να το ενσωματώσουμε οργανωμένα στην τουριστική μας προσφορά, είναι απαραίτητη η ουσιαστική σύζευξη των τομέων πολιτισμού - τουρισμού. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση, η Ελλάδα θα αναβαθμίσει την τουριστική της προσφορά ενσωματώνοντας σε αυτή οργανωμένες θεματικές διαδρομές και πολιτιστικά οδοιπορικά υψηλής αξίας.

Σήμερα, η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα και η παγκόσμια κοινωνία βρίσκονται σε μια φάση αναστοχασμού και δημόσιας συζήτησης για τη σύνδεσή της με αξίες που θα επαναφέρουν στο επίκεντρο των πάντων τον άνθρωπο.

Η Ελλάδα, ως κοιτίδα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό χώρο διακίνησης ιδεών και δημοκρατικού διαλόγου. Ιδανική αφετηρία για εκκόλαψη νέων προτάσεων και κατευθύνσεων και σκηνικό ζύμωσης υψηλών ιδεών.

Ένα καλό παράδειγμα του είδους αποτελεί το Athens Democracy Forum, μια διοργάνωση κύρους με πρωτοβουλία των «New York Times». Κάτω από τον εμβληματικό Βράχο της Ακρόπολης, στην Αρχαία Αγορά και σε διάφορους ιστορικούς χώρους, οι σημαντικής εμβέλειας ομιλητές θέτουν σε δημόσια συζήτηση τους προβληματισμούς τους για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο κόσμο. Είναι φυσικό η Ελλάδα να εμπνέει και να παραπέμπει τη διεθνή κοινότητα στους Έλληνες κλασικούς, που έδωσαν σχήμα στον κόσμο όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Συναντήσεις υψηλού επιπέδου όπως το Athens Democracy Forum, παραγωγή γνώσης γύρω από τον πολιτισμό και σύνθεση θεματικών διαδρομών πολιτιστικού τουρισμού είναι μια νέα πρόταση που απευθύνεται σε ένα ποιοτικό κοινό-στόχο: στον σκεπτόμενο πολίτη του 21ου αιώνα.

Ένα ζευγάρι κοιτάζει τον Ιερό Βράχο μέσα από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Για πολλούς από τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι όνειρο ζωής να δουν από κοντά ό,τι διδάχθηκαν στο σχολείο, ό,τι όρισε τον Δυτικό πολιτισμό και τον κόσμο.

Η Ελλάδα διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία για να καταστεί κέντρο ενός οικουμενικού διαλόγου για τον πολιτισμό, τη δημοκρατία, την εξέλιξη των επιστημών και τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν όλο τον πλανήτη. Με την ουσιαστική σύζευξη των τομέων πολιτισμού και τουρισμού, αυτός ο φιλόδοξος στόχος μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η σύνθεση αυθεντικών εμπειριών για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα με υψηλό πολιτιστικό πρόσημο μπορεί να μεταμορφώσει την τουριστική προσφορά της Ελλάδας, αξιοποιώντας με σεβασμό και υπευθυνότητα την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μέσα από αυτή την εμπλουτισμένη προσφορά, οι τουρίστες στη χώρα μας θα συνδυάζουν την αναψυχή με την πολιτιστική εμπειρία. Κάθε τόπος θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει μια νέα ολοκληρωμένη εικόνα και να συνδεθεί με τον τουρίστα που επιθυμεί να ανακαλύψει μια τελείως διαφορετική χώρα.

Για την Ελλάδα, η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό είναι μονόδρομος. Είναι μοναδική ευκαιρία για να δημιουργήσουμε νέο εθνικό πλούτο. Αυτό που χρειάζεται είναι το όραμα, η βούληση και το σχέδιο.

*Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι Βουλευτής Ν.Δ., Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργός Τουρισμού 2012-2015.

v