Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... μέτρο το "πάρτυ" στο ΧΑ

Αρχίζει και μαζεύει κόσμο πολύ το… πάρτυ και οι πιο προνοητικοί αρχίζουν να συνεκτιμούν και την "επόμενη μέρα". Σε έναν τελευταίο γύρο εξαντλητικό και ακραίο προσβλέπουν οι όλο και περισσότεροι ενθουσιώδεις παίκτες.

Μέσα στην γενικότερη ευφορία, λέμε σήμερα, να ξεκινήσουμε λίγο… ανάποδα. Καθώς πέρα από τα ρίγη συγκίνησης που μπορεί να δημιουργεί το 8μηνο ράλυ στους μηχανισμούς του Συστήματος τα προβλήματα των πληβείων μεγεθύνονται, οξύνονται και απειλούν να πνίξουν την πραγματική οικονομία.

Και μπορεί σε ένα τέτοιο γιορτινό περιβάλλον οι περισσότεροι να κοιτάζουμε το… έλασσον κάποιοι σκεπτικιστές όμως βλέπουν το… μείζον και αρχίζουν να κουμπώνονται.

Αφορμή για τον δυσοίωνο πρόλογο, αναντίστοιχο με το κλίμα των ημερών μας δίνει το…απειλητικό καμπανάκι χρεοκοπίας, που κρούει η Κομισιόν (σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη).

Με έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Κομισιόν κατατάσσει την Ελλάδα και άλλες δώδεκα χώρες, σε ζώνη υψηλού κινδύνου εξαιτίας του υψηλού χρέους και της ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών για συντάξεις.

Από την άλλη παρακολουθούμε πριν καν ξεσπάσει η… θαλασσοταραχή εκεί κάτω στον Πειραιά το δυσεπίλυτο (όπως τα… κατάφεραν) πρόβλημα ΟΛΠ- CoSco και με τις τελευταίες εξελίξεις βάζουμε το... μικρό καλάθι που εξ΄αρχής κρατούσαμε παρά πόδα. Σταθερή η θέση του euro2day για το συγκεκριμένο θέμα, με πιο τελευταία προσέγγιση αυτήν του Νίκου Γ. Δρόσου για το πρώτο "αυτογκόλ" της νέας κυβέρνησης.

Στα των αγορών όμως, το χθεσινοβραδυνό "κλείσιμο" του Dow Jones στις 10.015 και του S&P 500 μία ανάσα από τις 1.100 μονάδες δικαιώνει απόλυτα την εκτίμηση εκείνων των λίγων διορατικών, που από την αρχή της εκκίνησης του δεύτερου κυματισμού (μέσα Απριλίου) στόχευαν αυτά τα επίπεδα για την Wall.

Με γνώμονα την αμερικανική αγορά προέβλεπαν κίνηση του ΧΑ προς τις 2.800 και μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και αντίδραση πάνω από τις 1.500 μονάδες για τον FTSE 20.

Είναι οι ίδιοι, που βεβαίως και ακολουθούν και αυτόν τον κυματισμό της αγοράς, εκτιμώντας πλέον πως αποτελεί ίσως το τελευταίο στάδιο μίας θεαματικής κίνησης από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Πόσο μπορεί να τραβήξει ακόμη… θα εξαρτηθεί από την βούληση των ισχυρών παικτών διεθνώς να εγγράψουν ένα καλό τελευταίο τρίμηνο, να βγάλουν bonus μίας χαμένης… διετίας, να ολοκληρωθεί ο κύκλος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων και στα του ΧΑ να διευκολυνθεί η τελεσφόρηση μίας σειράς εκδόσεων ΜΟΔ εταιρειών, αυξήσεων κεφαλαίου από τραπεζικούς ομίλους και πιθανότατα διάθεσης σε πολύ καλύτερες αποτιμήσεις κάποιων πακέτων οργανισμών του δημοσίου σε ξένους "θεματοφύλακες" .

Από αυτή την άποψη η εξελισσόμενη κίνηση μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη μερικών εβδομάδων, φέροντας για παράδειγμα τον 20άρη αισθητά πάνω από τις 1.680 μονάδες (σε βάθος 2-3 εβδομάδων) τις τράπεζες προς το 5χίλιαρο, την Εθνική Τράπεζα έως τα 35-38 ευρώ.

Αυτή την τελευταία κίνηση, με πολλά στοιχεία υπερβολής και εμφάνισης ακραίων…φαινομένων την ακολουθεί όποιος θέλει περιμένοντας τις πρώτες ουσιαστικές ενδείξεις της επερχόμενης μεγάλης διόρθωσης.

Όμως, καθώς μέχρι τώρα τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προοιωνίζονται την επόμενη κίνηση των αγορών (την πτωτική τους φάση) συνεχίζουμε να μένουμε εντός παιδιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες. Και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v