Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες κρατούν το ΧΑ σε επαφή με τις 2.900

Στα υψηλά των 2.900 το ΧΑ και οι πιο σώφρονες κατοχυρώνουν και καμία κερδοφόρα θέση. Πάτησε και τα €28 η ΕΤΕ, παλεύει τα €14 η Alpha. Επιλεκτικές, εν μέρει επιφυλακτικές κινήσεις από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Συμπτώματα ιλίγγου, υψοφοβίας ή μήπως ασκήσεις προσομοίωσης με τα νέα υψηλά των 2.900 μονάδων. Η συνεδρίαση επιφυλάσσει και τα δύο, καθώς απ΄ ότι φαίνεται ο Γενικός Δείκτης υπερέβη την τοπική κορυφή, τελευταία πριν την κατάκτηση του 3χίλιαρου με αιχμή τις τράπεζες και τον Ftse20 ωστόσο οι πιο νουνεχείς κατοχυρώνουν και μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων τους.

Οι μεικτές τάσεις στο… ταμπλό αυτό δείχνουν. Από τον 20άρη, που κυμαίνεται στις 1.560 μονάδες και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μέχρι τη μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση. Η Εθνική δίνει-προσώρας- την αντίδραση προς τα 28 ευρώ ωστόσο σε αυτές τις τιμές είναι απαραίτητη μία διόρθωση, κατοχύρωση κερδών και ένα γύρισμα της μετοχής προς τα 27,5 ευρώ.

Αλλωστε εάν εξαιρέσουμε από τις τράπεζες την Alpha Bank (που για δικούς της λόγους πρέπει να πιάσει τα 14-15 ευρώ) στις υπόλοιπες οι πωλητές υπερίσχυσαν σταδιακά μετά τα πρώτα 40-45΄ της συνεδρίασης με την Eurobank λίγο χαμηλότερα στα 11,95 ευρώ, την Πειραιώς στα 13,08 ευρώ.

Και εάν υποθέσουμε, πως η σχετική εικοτολογία για α.μ.κ είναι σε κάποιο βαθμό βάσιμη θα πρέπει Eurobank και Πειραιώς να μείνουν λίγα βήματα πιο πίσω στην τιμή από την Alpha Bank.

Τουλάχιστον μέχρις ότου αποσαφηνισθεί εάν ο όμιλος προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ή από αρχές του 2010. Στην δεύτερη περίπτωση όμως ενέχεται σημαντικό ρίσκο, καθώς οι περισσότερες τεχνικές ενδείξεις παραπέμπουν σε επικείμενη αυτού του τελευταίου ανοδικού κυματισμού.

Προσώρας απαιτείται η άμεση επιβεβαίωση των ημερήσιων στηρίξεων για ΓΔ και Ftse20, η εξισορρόπηση της Εθνικής (μέσω αυτής του κλαδικού δείκτη) προκειμένου να "δεθούν" και οι 2.900 μονάδες, σε αυτή τη φάση. Θεωρούμε την Alpha Bank δεύτερο τη τάξει σηματωρό-αυτής της κίνησης- φυσικά μετά την Εθνική καθώς τα πονταρίσματα που επιχειρούνται σήμερα-αύριο θεωρούνται περισσότερο… μεμονωμένου χαρακτήρα.

Ενδεικτικότερη περίπτωση αυτή του Βωβού, που μετά και τις χθεσινές εξελίξεις αντιδρά μέχρι 13% στα 5,67 ευρώ. Ανάλογες περιπτώσεις από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση περιορίζονται σε λίγες με χαρακτηριστικότερη του Κλουκίνα-Λάππα στα 3,04 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v