Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άντε και... καλή αρχή!

Δύσκολη αλλά και…πονηρή η πρώτη του έτους για το ΧΑ, με τους ειδικούς της αγοράς να περιμένουν χαμηλών συναλλαγών και μάλλον χαμηλών… τόνων συνεδρίαση. "Κλειδί" οι 1.125 μονάδες για τον Ftse20.

Καλή χρονιά να΄ χουμε με ΥΓΕΙΑ και τα άλλα τα παλεύουμε! Χαμηλών συναλλαγών και πιθανόν ανάλογων χρηματιστηριακή αρχή για το 2010 περιμένουν οι ειδικοί της αγοράς. Με τους βασικούς δείκτες να ξεκινούν χαμηλότερα των 2.200 ο Γενικός και από το όριο των 1.125 μονάδων ο Ftse20.

To περίεργο είναι πως ενώ για τον ΓΔ η βραχυπρόθεσμη τάση και η κλίση παραπέμπουν σε συνέχιση της διόρθωσης προς τα χαμηλά της τελευταίας εβδομάδας του ΄09, η διαμόρφωση του 20άρη ακριβώς στο όριο των 1.125 μονάδων αφήνει ένα μικρό περιθώριο για κάτι καλύτερο.

Ουσιαστικά οι τελευταίες συνεδριάσεις του ΄09 θεωρούνται ως μη…γενόμενες, αφού ο δείκτης κυμάνθηκε σε εξαιρετικά στενό εύρος με χαμηλό τις 1.118 και υψηλό τις 1.159 μονάδες με την Εθνική να ΄΄σώζει΄΄ την παρτίδα κυριολεκτικά στο νήμα με αντίδραση 1,6% στα 18,10 ευρώ και βραχυπρόθεσμο χαμηλό στα 16,90 ευρώ (της 21/12).

Συνολικότερα ο τραπεζικός κλάδος (Δ.ΤΡ 2.661 μον.) θα βρεθεί από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της χρονιάς στα δύσκολα, ενώ για πολλούς χρηματιστηριακούς παράγοντες ο Ιανουάριος δεν αποκλείεται να αποδειχθεί εξαιρετικά "πονηρός μήνας".

Σήμερα-αύριο λογικά δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά πράγματα, ωστόσο μένει να αποτυπωθούν τα πρώτα δείγματα γραφής για έναν μήνα, που ο δανεισμός του δημοσίου θα αποβεί καθοριστικός για το ύψος των επιτοκίων και το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ανάλογων τάσεων στην αγορά χρήματος.

Όμως πέραν των…συμπληγάδων για οικονομία-αγορά (αναφορά σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη) και τις παγίδες που μπορεί να κρύβονται η κυβέρνηση ενδέχεται να έχει ένα χαρτί στα χέρια της, που εάν το αξιοποιήσει κατάλληλα μπορεί και να βγει κερδισμένη.

Κατά την εκτίμηση μας ο ερχομός (στις 19/1) του Γουέι Τζαφού (προέδρου της CoSco και υπ. Αριθμόν τρία στην ηγεσία του Κ.Κ.Κ ) στη χώρα μας ενδέχεται να αποβεί…μπαλαντέρ για το οικονομικό επιτελείο και γενικότερα για την εικόνα της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Μέχρι τις 19/1 έχουμε δρόμο και μένει να φανούν οι αντοχές της αγοράς στην περίπτωση που ενδεχόμενη κορύφωση της βραχυπρόθεσμης κίνησης τερματιστεί προς τις 2.260-2.280 μονάδες.

Σε ένα τέτοιο ενδέχεται να ΄΄απειληθούν΄΄ τα χαμηλά του Δεκεμβρίου πριν ενεργοποιηθεί η επόμενη φάση της αγοράς ( μένει πάντα ανοιχτή η προοπτική κίνησης προς τις 2.480 μονάδες) και δοκιμασθεί και το ΧΑ –όπως φοβούνται αρκετοί παίκτες- με έναν επόμενο ισχυρό καθοδικό κύκλο.

Εάν οι τράπεζες και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και λιγότερο του ΟΤΕ ΄΄κρατήσουν΄΄ σε αυτές τις συνεδριάσεις τα επίπεδα των 2.140-2.160 μονάδων τότε στην αρχή του 2010 μπορεί κσι να κρύβεται μία ασθενής ανοδική κίνηση.

Με την προυπόθεση, πως η μετοχή της Εθνικής θα κινηθεί προς τα 20 ευρώ-παραμένοντας όμως πάντα σε καθοδικό κανάλι- ένα τέτοιο σενάριο έχει πιθανότητες. Ειδάλλως θα πρέπει να αναθεωρούμε για χαμηλότερα επίπεδα την εκτίμηση μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v