Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Διεθνείς αγορές- κατοχύρωση vs Ανοδική τάση

Διεθνείς αγορές και ισχυρά κέρδη στον τραπεζικό κλάδο συνηγορούν για τουλάχιστον συγκρατημένο ξεκίνημα. Η ένταση της προσφοράς και η διάθεση των αγοραστών να την απορροφήσουν θα κρίνουν τη μετέπειτα πορεία της συνεδρίασης.

Τουλάχιστον σε συγκρατημένο ξεκίνημα παραπέμπει η εικόνα των διεθνών αγορών με τους αγοραστές στη Σοφοκλέους να έχουν να αντιμετωπίσουν και το ισχυρό δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών, μετά τα σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη που έχουν καταγράψει αρκετοί τραπεζικοί τίτλοι.

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση παραμένει ζητούμενο το τι συμπεριφορά θα επιδείξουν τόσο οι υπόλοιποι τίτλοι του 20άρη, όσο και μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση καθώς, αν ενταθούν οι πιέσεις στο ταμπλό, δεν αποκλείεται να κληθούν να χάσουν αυτά που- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν κέρδισαν ποτέ.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές και την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, κάθε ημέρα που περνά γίνεται και περισσότερο εμφανές ότι το κλίμα επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα, παρά από τα μάλλον ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρίες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από τις 21 εταιρίες του S&P 500 που είχαν έως την Παρασκευή ανακοινώσει αποτελέσματα, μόλις σε τρεις η κερδοφορία κινήθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Παρά ταύτα, η βουτιά που κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιούλιο (υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι τον Αύγουστο) αποδείχθηκε ικανή να κλείσει τη Wall Street πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρα και με εξαιρετικές απώλειες. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης- «σηματωρός» S&P 500 έχασε με εντυπωσιακή ευκολία τη στήριξη των 1.085 μονάδων, για να τερματίσει τη συνεδρίαση λίγο ψηλότερα από την αμέσως επόμενη στήριξη των 1.062 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς τις 1.044 μονάδες.

Όπως ήταν φυσικό με απώλειες ακολούθησαν σήμερα το πρωί τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ψύχραιμο πτωτικό άνοιγμα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών που καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα δύο αρνητικές ειδήσεις, όπως την υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τη Moody’s σε AA2, αλλά και το πάγωμα της επόμενης δόσης του δανείου στην Ουγγαρία, καθώς ΔΝΤ και ΕΕ καλούν τη νέα κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, και όσον αφορά τουλάχιστον την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, αυτή αρκείται να εντοπίσει τη στρεβλότητα της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης που συντελέστηκε σχεδόν αποκλειστικά με τραπεζικές μετοχές και το ενδιαφέρον δεν φάνηκε καν να επεκτείνεται στους υπόλοιπους τίτλους του 20άρη. Έτσι, ο πρωταγωνιστής της προηγούμενης εβδομάδας τραπεζικός δείκτης έρχεται από ένα «5Χ5» και με αθροιστικά κέρδη 13,5%.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Α. Μάνθου (μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) αν ο εν λόγω δείκτης συμπληρώσει και τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση υψηλότερα από τη ζώνη 1.580-1.626 δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις να κινηθεί αρκετά ψηλότερα, αφού η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στις 1881 μονάδες. Πάντως, σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής η ανοδική τάση έχει δείξει να αδυνατίζει, οπότε δεν αποκλείεται ένα “pull back” του τραπεζικού δείκτη με την πρώτη σημαντική στήριξη να εντοπίζεται στις 1344 μονάδες.

Συμπερασματικά, πάρα πολλά θα κριθούν από την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και από την προσφορά τίτλων που θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, όπως και από την απορρόφησή της σε περίπτωση πτωτικού ανοίγματος.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v