Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκαναν το 5x5 οι τράπεζες με άνοδο 14%

Τράπεζες και μόνο Τράπεζες δείχνει η ανοδική αντίδραση που επιμένει, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει συγκεντρωθεί στο Τραπεζικό ταμπλό. Κέρδη 4,82% για Eurobank, γιατί "αρέσει" ο τίτλος της Alpha.

Τράπεζες και μόνο Τράπεζες δείχνει η ανοδική αντίδραση που επιμένει, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει συγκεντρωθεί στο Τραπεζικό ταμπλό και αρνείται επιδεικτικά να “απλωθεί” ακόμα και στους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη.

Σε αυτή την Τραπεζική ανάταση, ασφαλώς ξεχωρίζει ο τίτλος της Alpha Bank, όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά γιατί εκπλήσσει ευχάριστα με τους ημερήσιους όγκους συναλλαγών που επιτυγχάνει.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, επιμένουν ότι στην πλευρά των αγοραστών έχει γίνει αισθητή η διακριτική παρουσία των Deutsche Bank και BNP.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη των επαγγελματιών του χώρου οι έντονες διεργασίες που έχουν αρχίσει στον Τραπεζικό κλάδο μετά την πρόταση της Πειραιώς θα διατηρήσουν το "θερμόμετρο" του ενδιαφέροντος υψηλά στη Χρηματιστηριακή Αγορά, με τις εξελίξεις να επιταχύνονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ τα σενάρια για συγχωνεύσεις, εξαγορές και στρατηγικές συμμαχίες, θα είναι “πρώτο τραπέζι πίστα”.

Η Αγορά θα έχει λοιπόν "καύσιμα" και "άλλοθι" για να κινηθεί υψηλότερα" και να αγνοεί τις “εισαγόμενες” εκθέσεις όπως σήμερα όπου η S&P απειλεί με υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Πειραιώς, ή όπως η Fitch που επιβεβαίωσε το ΒΒΒ- για τις Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ενώ αναβάθμισε σε ΒΒΒ- την Αγροτική με αρνητικές προοπτικές.

Σύνεση και αυτοσυγκράτηση συστήνουν οι κατά συνείδηση επιφυλακτικοί, που αρκούνται να επισημάνουν ότι τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη των τελευταίων ημερών ίσως αποτελέσουν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την ανοδική δυναμική και βέβαια να τονίσουν την στρεβλότητα της ανοδικής κίνησης που συντελείται σχεδόν αποκλειστικά με Τραπεζικούς τίτλους.

Σε κάθε περίπτωση η ανοδική προσπάθεια για να έχει συνέχεια, πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του ενδιαφέροντος (κάτι που προς τα παρόν δεν φαίνεται), ή έστω “ρελάνς” από άλλο Τραπεζικό ίδρυμα στην κίνηση της Πειραιώς που θα επιβεβαιώσει την έναρξη σημαντικής κινητικότητας στον κλάδο.

Αντίθετα τα μηνύματα από τις διεθνείς Αγορές δείχνουν μάλλον ανησυχητικά, καθώς φαίνεται να λαμβάνονται περισσότερο υπ΄ όψιν τα αρνητικά μάκρο, παρά τα θετικά αποτελέσματα των εταιρειών, που ίσως να είχαν προεξοφληθεί στην προηγούμενη ανοδική κίνηση.

Έτσι σήμερα και μέχρι στιγμής, δείχνουν να τυγχάνουν αρνητικής αντιμετώπισης, τόσο τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Google, όσο και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Citigroup και Bank of America.

Το άνοιγμα της Wall Street (με απώλειες μεγαλύτερες των 180 μονάδων) βρήκε τον τίτλο της Google να καταγράφει απώλειες 5,6% και τις μετοχές των Citigroup και Bank of America απώλειες 3,6% και 5,6% αντίστοιχα.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έληξε έδωσε τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση για τον Γενικός Δείκτη με αθροιστικά κέρδη 5,58% (οι απώλειες από την αρχή του χρόνου μειώθηκαν στο -26,56%), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης έκανε το 5Χ5 με αθροιστικά κέρδη 13,95%, ενώ οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου συρρικνώθηκαν στο -36,55%.

Καμία αλλαγή στην πρώτα επτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όμως η Εθνική επαναπροσεγγίζει απειλητικά την Coca-Cola.

Έτσι οι πρώτες θέσεις διαμορφώνονται ως εξής: Coca-Cola (6,73 δισ), Εθνική (6,67 δισ), ΟΠΑΠ (3,60 δισ), ΟΤΕ (3,17 δισ), ΔΕΗ (2,87 δισ), Eurobank (2,69 δισ), Alpha Bank (2,66 δισ).

Μοιρασμένα τα “χρώματα” στο ταμπλό του 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+3,16%), Κύπρου (+3,22%) και Eurobank (+4,82%).

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για ΟΠΑΠ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, MPB και θετικό ημερήσιο πρόσημο για Αγροτική, Εθνική, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς και MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για ΟΤΕ (-3%) και Motor Oil (-2,79%).

Αξιοσημείωτα απώλειες για Ελλάκτωρα και Jumbo και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις και υποχώρησε μέχρι τις 1592,72 μονάδες (11.07), όμως μετά τις 12.30 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1626,03 μονάδες (16.02) και έκλεισε τελικά στις 1612,87 μονάδες με κέρδη 0,26%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 110 εκατ. από τα οποία οι 985000 ευρώ ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μάλλον ουδέτερη η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών και μόλις 13 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.


Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Γρήγορη προσέγγιση των 1.640 μονάδων θα μας έβρισκε πωλητές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα επανατοποθέτησης καθώς εκτιμούμε ότι οι σημαντικές αποδόσεις των τελευταίων ημερών θα αυξήσουν την προσφορά προς τα προαναφερόμενα επίπεδα, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

“Η διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβική και ιδανικά θα μας άρεσε ένα κλείσιμο σταθεροποιητικό το οποίο θα αποφόρτιζε σε κάποιο βαθμό την εικόνα ανόδου. Οι δυνατές εξάρσεις ενδεχομένως να τύχουν ανάλογων πτωτικών εξάρσεων σε διορθωτικές φάσεις και ως εκ τούτου όσο πιο “δεμένα” κινηθεί η Αγορά προς τα πάνω τόσο περιορισμένη θα είναι η διόρθωση της. Από την άλλη πλευρά δεν παραβλέπουμε το άλμα θετικής ψυχολογίας που παρατηρείται σε κάθε επίπεδο (ΜΜΕ, θεσμικοί παράγοντες, ξένοι επενδυτικοί οίκοι κλπ) το οποίο έχουμε θέσει ως ένδειξη για την αλλαγή της στάσης μας.

Εκτιμούμε ότι και στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας υπάρχει χρόνος και χώρος για επέκταση της ανόδου καθώς η Ελληνική Αγορά έχει πλεονέκτημα ειδήσεων και ενδεχομένως κάποιας θετικής αυτονόμησης. Από την χθεσινή ημέρα πάντως η στάση μας έναντι των τοποθετήσεων είναι ουδέτερη γεγονός που σημαίνει ότι μετά από ένα ράλι 15% από τα χαμηλά της Αγοράς θα ήμασταν περισσότερο επιλεκτικοί στην κατανομή και διάρθρωση του χαρτοφυλακίου μας”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε ότι αφορά το deal Πειραιώς – Ταχ. Ταμιευτήριο και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ο αναλυτής της Πήγασος επισημαίνει τα εξής: “Η πρόταση της Τρ. Πειραιώς “απαξιώνει” τα ίδια κεφάλαια της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ κατά 59% και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 13% σύμφωνα με τους ισολογισμούς του α’ τριμήνου. Σημειώνεται ότι η τελευταία αύξηση με μετρητά που έγινε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 2009 έγινε στην τιμή των 3,7 ευρώ. Οι αποτιμήσεις που διαμορφώνονται στα μεγέθη του deal δημιουργούν προβληματισμό ως προς την εμφάνιση κάποιου υπερτιμήματος στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σε μια ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης η Τρ. Πειραιώς θα μπορεί να ενοποιεί πλήρως την ΑΤΕ και ως μειοψηφία στα κέρδη το Τ.Τ.. Λόγω του ειδικού καθεστώτος που υπάρχει στις ΔΕΚΟ η Τρ. Πειραιώς δεν υποχρεώνεται σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των δύο εταιρειών.

Το συνολικό μέγεθος των καταθέσεων θα ανέλθει στα 64 δισ ευρώ και των χορηγήσεων 69 δισ ευρώ. Ο όμιλος από πλευράς εγχώριου δικτύου θα είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα με 1000 περίπου σημεία πώλησης.

Τι θα αναμέναμε για την συνέχεια: Την απόρριψη της πρότασης από το Ελληνικό Δημόσιο καθώς μια αποδοχή της θα αποτελούσε παρέκκλιση των διαδικασιών που προβλέπονται σε μια φάση αποκρατικοποιήσεων. Το επόμενο βήμα σε μια ενδεχόμενη πώληση θα ήταν η πρόσληψη συμβούλου και η προκήρυξη διαγωνισμού για την απόκτηση των δύο Τραπεζών.

Δεν θα αποκλείαμε την εμφάνιση ενδιαφερόμενου ή ενδιαφερόμενων οι οποίοι θα διεκδικήσουν μερικώς ή συνολικώς με κάποιο διαφορετικό τίμημα σε αξία και δομή (μετρητά, μετοχές κλπ).

Συμπερασματικά η πρόταση της Τρ. Πειραιώς περισσότερο έχει σκοπό να διερευνήσει την δυνατότητα απόκτησης των δύο Τραπεζών και είναι συνδυασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της.

Θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση η πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή, σηματοδοτεί ωστόσο την αλλαγή στάσης κάποιων επιφυλακτικών χαρτοφυλακίων καθώς και την βελτίωση της ψυχολογίας στην εγχώρια Αγορά. Η μη αποδοχή της πρότασης θα είναι μια θετική εξέλιξη για την Αγορά αφού η απόρριψη της αφορά χαμηλά χρηματιστηριακά τιμήματα”, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι από Δευτέρα θα “αδυνατίσει” η ανοδική τάση, τονίζει με σημαντική επιφύλαξη ο Απόστολος Μάνθος (μέλος Επενδυτικής Επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και τα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα ο “σηματωρός” των διεθνών δεικτών S&P 500 έδειξε ότι δεν έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις να τεστάρει τις 1100 μονάδες και δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για ένα αξιοπρόσεκτο “pullback” που μπορεί να τον φέρει προς την στήριξη των 1085 μονάδων, επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της οποίας θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 1062 και 1044 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v